Mai mulţi comandanţi ai batalionului Azov, capturaţi la Mariupol, au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova

Nu au fost dezvăluite numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.

19 iun. 2022, 23:36
Mai mulţi comandanţi ai batalionului Azov, capturaţi la Mariupol, au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova

Conform Ministerului rus al Apărării, în total 2.439 de soldaţi şi ofiţeri ucraineni, majoritatea membri ai batalionului de extremă-dreapta Azov, s-au predat la Mariupol după ce trupele ucrainene au încetat pe 16 mai să opună rezistenţă la Azovstal.

Peste o mie de militari ucraineni care s-au predat la Mariupol au fost transferaţi pentru investigaţii în Rusia, dintre care circa o sută luaţi prizonieri la combinatul Azovstal ar putea fi în centre de detenţie din Moscova, potrivit surselor ruseşti.

Inițial, Moscova a anunțat că luptătorii ucraineni au fost transferați în Donbas și urmează a fi judecați de un „tribunal internațional din Donețk”.

Citeşte şi: Zelenski, decizie de ultimă oră. Situaţia din Ucraina a devenit „extrem de complicată”

Alți ofițeri și comandanți din diverse unități ucrainene au fost, de asemenea, transferați în Rusia. În total, peste 1.000 de prizonieri ucraineni capturați la Mariupol au fost deportați în Rusia.

Batalionul Azov, o unitate controversată a armatei ucrainene, a fost o unitate paramilitară, formată în 2014 din voluntari de extremă dreapta care au luptat cu separatiștii ruși din Donbas. Ulterior, batalionul s-a transformat în regiment și a fost inclus în Garda Națională, sub comanda directă a armatei ucrainene.

Brigada 36 de Pușcași Marini ai armatei ucrainene a fost cealaltă unitate importantă care a asigurat apărarea uzinei Azovstal.

La începutul lunii iunie, Kievul a anunțat că se află în legătură cu foștii apărători de la Azovstal și că încearcă să-i elibereze, potrivit Digi 24.

Citeşte şi: Olena Zelenska, mesajul trist al zilei: „Este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului”