Mai mulți deputaţi regionali ai opoziţiei îi cer lui Putin să încheie oficial mobilizarea parțială

Reprezentanţi ai opoziţiei ruse din cinci consilii regionale au făcut apel la preşedintele Vladimir Putin să emită un decret pentru a pune capăt mobilizării militare parţiale pe care a anunţat-o în septembrie pentru a întări forţa de invazie a Moscovei în Ucraina, potrivit Reuters.

06 dec. 2022, 19:17
Mai mulți deputaţi regionali ai opoziţiei îi cer lui Putin să încheie oficial mobilizarea parțială

În urmă cu două luni, Vladimir Putin anunța mobilizare militară parțială în Rusia, cu scopul nostru de a elibera Donbasul.

Ministerul Apărării a anunţat încheierea convocării a 300.000 de rezervişti la 31 octombrie după săptămâni de haos în care sute de mii de ruşi au fugit din ţară şi au apărut numeroase informaţii despre bărbaţi recrutaţi greşit.

Serghei Şoigu, a anunţat, în noiembrie, pregătirea a peste 300.000 de militari în cadrul mobilizării parţiale.

Citiți și: Putin e disperat că nu mai are militari! Pregătește o nouă mobilizare masivă în Rusia și cheamă la luptă inclusiv oameni care nu sunt cetățeni ruși

Oficialii de la Kremlin au declarat atunci că niciun decret oficial de anulare a mobilizării nu este necesar.

Emilia Slabunova, consilier al opoziţiei în Karelia, în nord-vestul Rusiei, a anunțat public că țara condusă de Putin se pregătește pentru un al doilea val de mobilizări în țară.

De asemenea, ea a spus că absenţa unui astfel de decret înseamnă că cei deja recrutaţi nu pot părăsi forţele armate.

Comandanţii au refuzat să-i elibereze şi recursurile în instanţă împotriva unor astfel de refuzuri nu au dus nicăieri, a precizat ea. Tribunalele au fost de partea comandanţilor, invocând faptul că decretul de mobilizare din septembrie al lui Putin încă mai avea putere legală, potrivit Reuters citat de Agerpres.

Avocaţi militari au confirmat pentru Reuters că acest lucru s-a întâmplat în cel puţin două cazuri în instanţă – unul lângă Moscova şi altul la Cita, în Siberia.

„Noi, în calitate de consilieri, reprezentăm alegătorii noştri şi aceste apeluri ale noastre sunt rezultatul a numeroase apeluri din partea cetăţenilor”, a spus Slabunova.

Mai mult, agenția de presă Reuters a văzut apeluri similare făcute de deputaţi ai opoziţiei în regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Pskov şi Veliki Novgorod. Toţi sunt membri ai partidului liberal de opoziţie Iabloko.

Întrebat dacă Kremlinul cunoaşte iniţiativa consilierilor regionali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marţi că „deja s-a lămurit totul” pe tema mobilizării, aşa că nu este nimic nou de spus în această privinţă.

Este rar şi riscant ca oficiali aleşi să conteste public Kremlinul cu privire la desfăşurarea războiului în Ucraina. În urma invaziei sale din 24 februarie, Rusia a introdus legi stabilind lungi pedepse cu închisoarea pentru „discreditarea” forţelor armate sau răspândirea de „ştiri false” despre ele, precizează Reuters.

Potrivit consilierilor opoziţiei, lipsa unui decret care să încheie mobilizarea „creează incertitudine juridică”, permite „cetăţenilor să continue să fie recrutaţi în armată” şi „permite comandanţilor militari să le refuze cetăţenilor eliberarea din serviciu”.

„Cunosc cazuri în care birourile noastre de înrolare militară deja eliberează astăzi convocări pentru ianuarie şi februarie”, a spus Boris Vişnevski, un consilier din Adunarea Legislativă din Sankt Petersburg care a semnat de asemenea un apel către preşedintele rus.

El a spus că această situaţie se datorează „lacunei juridice” create de absenţa decretului, ceea ce „deschide oportunităţi de haos legal”. Reuters nu a putut confirma cazurile la care el a făcut aluzie.

Vişnevski a mai spus că el şi colegii săi din celelalte regiuni nu se tem de represalii.

„Suntem singura forţă politică din ţară care în mod deschis i se opune lui Putin. Încercăm să facem ceva, deci încă mai există speranţă”, a adăugat Boris Vişnevski.

Citiți și: Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una dintre insulele Kurile, în apropiere de graniţa cu Japonia