Mai mulți elevi din Craiova, la primul concurs din lume despre programarea calculatorului cuantic

România poate să se mândrească. Nu mai puțin de șase elevid e la Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” din Craiova au fost selectaţi să participe online la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit cu privire la calculatorul cuantic.

27 oct. 2021, 18:00
Mai mulți elevi din Craiova, la primul concurs din lume despre programarea calculatorului cuantic

Mai mulți elevi din Craiova, la primul concurs din lume despre programarea calculatorului cuantic. Liceenii pot învăța astfel despre calculatorul cuantic, calculatorul despre care se spune că va oferi uriaşe avantaje ştiinţifice şi economice și care ar fi mult mai rapid decât actualele computere în rezolvarea unor sarcini complexe.

Mai mulți elevi din Craiova, la primul concurs din lume despre programarea calculatorului cuantic

Elevii au această șansă datorită profesoarei lor de informatică Marilena Ionescu, care fiind dornică de a-i învăța pe elevi despre noile tehnologii, a reușit să găsescă un proiect de învăţare online prin care elevii pot dobândi cu ajutorul informaticii abilităţi necesare în viitor pe piaţa muncii, în speță Qubit by Qubit – din SUA.

Este primul curs de „quantum computing” creat de către MIT, Stanford University şi Harvard University pentru liceeni din întreaga lume. Pe parcursul a două semestre de prelegeri săptămânale, secţiuni de laborator şi teme pentru acasă, elevii dezvoltă o înţelegere fundamentală a calculului cuantic, inclusiv algebra liniară de bază, mecanica cuantică, calculul şi informaţia cuantică şi algoritmii cuantici.

Ei vor avea chiar şansa de a programa pe un computer cuantic real. În fiecare săptămână, elevii participă la trei activităţi: o prelegere de 1,5 ore, un laborator de 1 oră cu un asistent didactic şi o temă pentru acasă”, a declarat profesoara Marilena Ionescu.

Mentorii care predau cursul provin de la universităţi de top, inclusiv MIT, Stanford şi Universitatea din Waterloo, oferă, de asemenea, asistenţă suplimentară este disponibilă pentru elevi, inclusiv sesiuni de revizuire a temelor şi a programului de lucru pe Discord. La finalizarea cursului, elevii vor primi un certificat de absolvire.

Citește și: EXCLUSIV. Interviu cu campionii mondiali ai României la Robotică! “La noi statul nu există! Am fost interziși în Europa, nu am greșit cu nimic, doar am câștigat!” Cum sunt sabotate mințile geniale ale României, ce cred despre educație, viitor și de ce nu vor să lucreze pentru UiPath și Daniel Dines! Cum a ajuns Autovortex de la munca în garaj la o performanță istorică