Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în Crimeea şi în estul Ucrainei de către serviciile de securitate ruse

Mai mulţi jurnalişti s-au plâns luni că au fost reţinuţi de serviciile de securitate ruse în Crimeea, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că ţine în captivitate doi reporteri ruşi în estul Ucrainei, relatează AFP, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 18:00
Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în Crimeea şi în estul Ucrainei de către serviciile de securitate ruse

Poliţia rusă şi membri ai unor grupuri paramilitare au reţinut mai mulţi jurnalişti sâmbătă şi duminică, dintre care unul, jurnalist local, a mărturisit că i-au fost furate unele lucruri şi că a fost bătut. ”La început m-au pus să stau cu faţa la perete timp de patru ore”, a povestit Osman Paşaev pe pagina sa de Facebook, adăugând că i s-a furat o parte din materialul său profesional şi că a fost lovit la picioare. Jurnalistul suspectează grupurile paramilitare ”de autoapărare” proruse care s-au constituit în Crimeea la sfârşitul lunii februarie, înainte de alipirea peninsulei la Rusia.

Un alt jurnalist, Artur Moriakov, a fost reţinut timp de patru ore când filma adunarea de tătari din Crimeea cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportarea lor de către Stalin, a declarat pentru AFP unul din colegii săi. Deşi manifestaţia lor era interzisă, mii de tătari din Crimeea s-au reunit duminică, înconjuraţi de importante forţe de securitate. Moriakov ”era pe cale de a filma maşini ale poliţiei, poliţişti antitero, şi a fost reţinut mai multe ore. A fost percheziţionat şi interogat de poliţie şi de Serviciul Federal de Securitate (FSB)’, a precizat sursa citată.

Un jurnalist polonez de la cotidianul Gazeta Wyborcza a fost şi el reţinut timp de şase ore de către FSB, care l-a acuzat că scrie ”texte antiruseşti”. FSB l-a arestat, de data aceasta pentru terorism, pe regizorul şi opozant Oleg Senţov, potrivit Ministerului ucrainean de Externe, care a făcut apel la eliberarea sa imediată.

În estul Ucrainei, doi jurnalişti de la site-ul rus Life News au fost arestaţi de soldaţi ucraineni în apropiere de oraşul Kramatorsk, ceea ce a provocat mânia Moscovei. Potrivit site-ului rus, Oleg Sidiakin şi Marat Saicenko sunt reţinuţi de către membri ai gărzii naţionale ucrainene, care îi supun la violenţe.

Într-un comunicat difuzat duminică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut eliberarea lor imediată. El a făcut apel luni la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să acţioneze pentru eliberarea lor.