Mai mulţi profesori din Uzbekistan şi-au primit salariul parţial în găini

Angajaţii din sectorul public din Uzbekistan şi-au primit o parte din salarii în găini sârbeşti şi ar putea primi în curând şi viţei din Ucraina, potrivit RiaNovosti.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 18:21
Mai mulţi profesori din Uzbekistan şi-au primit salariul parţial în găini

Deşi autorităţile susţin că a fost un act voluntar, unul dintre profesorii din regiunea Bukhara din centrul Uzbekistanului, a declarat că primirea găinilor le-a fost impusă.

“Am fost forţaţi să primim 10 găini de fiecare. O găină sârbească costă 3 dolari. Găinile locale sunt mai ieftine dar nu am avut de ales”, a declarat Odil.

Oficialii locali susţin însă că ideea cu găinile a fost un succes şi că se aşteaptă să fie pusă în practică şi în alte regiuni. Chiar şi autorităţile centrale din Uzbekistan deliberează moduri în care pot înlocui salariile bugetarilor cu viţei, de data aceasta din Ucraina. 

Un raport arată că angajaţii din sectorul bugetar din acea regiune au primit 20.000 de găini şi alte 40.000 vor fi distribuite în perioada următoare.

Experţii susţin că guvernul uzbec încearcă să reducă cheltuielile bugetare din cauza deficitului. Salariile medii ajung la 320 de dolari în capitala Tashkent şi la 100 de dolari în mediul rural, în Uzbekistan.