Mai mulţi români s-au declarat ţigani pentru a primi bani de la Uniunea Europeană

Când e vorba de bani nu mai este o ruşine să fii ţigan. Astfel, mai mulţi români s-au declarat ţigani pentru a putea beneficia de o sumă de bani acordată de Uniunea Europeană doar romilor şi altor categorii defavorizate.

17 feb. 2016, 07:22
Mai mulţi români s-au declarat ţigani pentru a primi bani de la Uniunea Europeană

Proiectul european „Dă-mi o şansă” dedicat romilor, persoanelor cu dizabilităţi şi femeilor, considerate vulnerabile, a avut un real succes, atrăgând și persoane care nu se încadrau în acest proiect. 

Proiectul a vizat „diminuarea efectelor marginalizării sociale, a discriminării şi sărăciei persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi incluziunea pe piaţa muncii a acestora”. S-a derulat doar în două regiuni.

Beneficiarii au fost 900 de persoane, din care 600 persoane de etnie romă, 180 persoane cu dizabilităţi şi 60 persoane din familii cu peste 2 copii, minimum 60 femei. De pe site-ul proiectului aflăm că  „Grupul ţintă al proiectului pentru regiunea Vest este format din 450 de persoane din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad, din care 300 persoane de etnie romă, 90 persoane cu dizabilităţi, 30 persoane din familii cu peste 2 copii, minim 30 femei”.

Proiectul viza, printre altele, organizarea unor cursuri de lucrător comercial, care s-au derulat în satele Traian Vuia, Sudiraş sau Jupani şi în cadrul căror persoanele vizate au beneficiat şi de un prânz. Pentru identificarea persoanelor care pot fi incluse în grupul ţintă, în cadrul proiectului au fost angajaţi aşa-numiţii tutori, responsabili de zonă. Pentru cursurile din zona Lugoj-Făget au fost angajaţi trei turori. Oferta cursului din bani europeni includea şi acordarea unei sume de 500 de lei pentru participanţi. Suma nu a fost de neglijat, astfel că mulți s-au înscris. „Pentru unii, banii ăştia au fost porcul de Crăciun”, a declarat o sursă din cadrul proiectului. O altă sursă din interiorul proiectului a declarat că la cursuri s-au înscris inclusiv rude ale tutorilor angajaţi de responsabilii de proiect.

Pentru a arăta că ești rom, trebuia doar să completezi o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că persoana care participă la curs este de etnie romă.

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) s-a ocupat în acest proiect de partea de formare teoretică şi practică, angajând tutorii din zona în care s-au ţinut cursurile. De asemenea, UVT a încheiat parteneriate cu trei magazine alimentare pentru ca sătenii şcoliţi în comerţ să facă practica. Unul din magazinele partenere este în satul Brăneşti. Cel mai ciudat și neașteptat lucru a fost fapul că înșuși patronul magazinului s-a declarat ca fiind de etnie romă și a făcut cursul de vânzător. Ce spune el? ”Nu-s tot oameni și țiganii și romii?”

O bătrână consăteancă spune că patronul magazinului este oltean 100%, ci nu rrom! „Cristi? Oltean îi, dar ţigan nu-i. E sămânţă de oltean. Mumă-sa-i olteancă şi tată-su-i bănăţean”, spune femeia potrivit căreia Cristi „nu arată a fi ţigan”. Exemplul i-a fost urmat însă de alți săteni, care au făcut cursul din bani europeni.

În satele Traian Vuia, Sudriaş şi Jupani mulți vânzători s-au format prin proiectul „Dă-mi o șansă.” Dar la fel de mulți au urmat cursul doar pentru a beneficiar de bani.  Cu o pensie de 500 de lei după ce a muncit o viaţă în comerţ, o doamnă s-a mutat în urmă cu şase ani de la Timişoara, la Sudriaş. A fost şi ea la cursul organizat din bani europeni. Mărturiseşte că a semnat multe hârtii şi nu ştie exact ce a semnat, dar nu vede nicio problemă în a se declara de etnie romă:

Ce, ţiganii nu sunt oameni? Pe bune. Au fost atâţia oameni săraci care s-au bucurat. Mai mult cred că s-a mers după mâncare decât atâta cu cursurile. Dacă trebuie să fim țigani, să fim țigani”, a spus femeia din Sudriaş, care a declarat că i s-a oferit posibilitatea cursului şi a mers la curs.

Nici organizatorii cursurilor de pregătire nu par deranjați de noua avalanșă de rromi apăruți peste noapte și spun că obiectivele proiectului au fost atinse. Mai ales că, după cum afirmă aceștia, nu există o procedură legală prin care să se conteste etnia unei persoane, așa că oamenii sunt liberi să devină și țigani dacă îşi doresc lucrul asta.