Mai mulţi şoareci, şopârle şi melci s-au întors din spaţiul cosmic

O capsulă spaţială rusească, având la bord şoareci, şopârle şi melci, a revenit pe Terra duminică după o lună petrecută în spaţiul cosmic pentru experienţe ştiinţifice în vederea unui zbor spre Marte.

20 mai 2013, 06:04
Mai mulţi şoareci, şopârle şi melci s-au întors din spaţiul cosmic

Capsula Bion-M, frânată de o paraşută, a aterizat lin în regiunea Orenburg, la 1.200 km sud-est de Moscova, relatează Agerpres.

La bord se aflau 45 de şoareci, 8 gerbili (specie de rozătoare din Mongolia), 15 şopârle, 20 de melci şi alte organisme vii, care erau plasate în compartimente separate şi sub supraveghere video permanentă.

„Este pentru prima oară când animale au fost trimise singure în spaţiu pentru o perioadă atât de lungă„, a declarat Vladimir Sâciov, de la Institutul pentru Probleme Biomedicale.

Experienţa a reuşit în linii mari. Totuşi, nu toate animalele au supravieţuit, a estimat Sâciov.

Toate şopârlele sunt vii. Am recuperat în viaţă mai puţin de jumătate dintre şoareci. Din nefericire, am pierdut gerbilii din cauza unei probleme tehnice„, a precizat cercetătorul.

Toate celelalte organisme trimise în spaţiu au rămas în viaţă, la întoarcere, a adăugat el după aterizarea la Moscova, unde rezultatele experienţei vor fi analizate.

Obiectivul principal al acesteia era de a studia consecinţele sejurului în spaţiu asupra organismelor vii.