MAI oferă 25 de tone de ajutoare pentru Grecia, în contextul unui eventual val de refugiaţi

Ședință de urgență pentru criza migranților, la cererea ministrului de Interne Marcel Vela, după ce Turcia a decis să îi lase pe migranții aflați pe teritoriul său să călătorească către Europa. În cadrul acestei ședințe se vor discuta măsurile pe care le vor lua autoritățile române pentru a face față unui eventual val de refugiați. Între timp, în Grecia este haos. Poliţia greacă a folosit miercuri dimineaţă gazele lacrimogene pentru a dispersa sute de migranţi care încercau să treacă frontiera dinspre Turcia spre Grecia, transmit Reuters şi AFP.

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 10:58
MAI oferă 25 de tone de ajutoare pentru Grecia, în contextul unui eventual val de refugiaţi

UPDATE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat miercuri că România va oferi Greciei 25 de tone de ajutoare, în valoare de peste un milion de lei, în contextul unui eventual val de refugiaţi. 

Potrivit ministrului de Interne, Guvernul a decis să ofere, din stocurile Rezervelor Naţionale de Stat, 100 de corturi, câte 400 de paturi, saci de dormit, pături, perne, 800 de cearceafuri şi cizme. Transportul acestor ajutoare va fi făcut în proporţie de 75% cu ajutorul Uniunii Europene, prin Mecanismul european de protecţie civilă, şi 25% va fi suportat de Guvern.

Deschiderea graniţelor Turciei pentru migranţii ilegali a dus la incidentele grave la graniţele cu Grecia. Peste 10.000 de migranţi încearcă să intre în Grecia începând de joia trecută, când Ankara a anunţat că nu se mai consideră constrânsă de acordul încheiat cu Uniunea Europeană în 2016 în virtutea căruia Turcia trebuia să oprească fluxurile de migranţi ilegali, în schimbul a miliarde de euro din partea UE.

Grecia şi-a consolidat măsurile de securitate de-a lungul frontierei cu Turcia, suplimentând efectivele şi efectuând constant patrulări în zonă.

Citeşte şi: Paza de coastă din Grecia trage asupra unei bărci pneumatice pline de imigranţi VIDEO ŞOCANT

În urma violenţelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat deja, pentru o lună, dreptul refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranţilor.

Numeroase ONG-uri au criticat Grecia pentru că a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva migranţilor care au încercat să-i treacă frontiera terestră.

În urma incidentelor din ultimele zile au fost arestaţi 183 de migranţi, un număr neprecizat dintre aceştia fiind deja condamnaţi de justiţia greacă la patru ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

Turcia a încheiat în 2016 un tratat de 6 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, și s-a angajat să oprească valurile de refugiați să intre în Europa, contra ajutorului financiar. Autoritățile de la Ankara au acuzat ulterior UE că nu și-a respectat partea din înțelegere și Erdogan a amenințat constant că va deschide granițele pentru migranți dacă țara sa nu va primi ajutor internațional.

Turcia găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, dar și alții din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.