Mai puțini șomeri s-au înregistrat în Capitală în luna august, rata neocupării forței de muncă scăzând sub 1%. Mai exact, este vorba despre 11.592 de persoane care nu aveau un loc de muncă, arată ultimele date publicate de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.
Citește și: Ajutor de șomaj 2023. În ce situații poți să beneficiezi de bani de la stat dacă nu ai un loc de muncă
Agenția Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti a întocmit un raport detaliat privind gradul de ocupare a locurilor de muncă din București. Potrivit AMOFM, la sfârşitul lunii august, din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele oficiale, 6.762 sunt femei. De asemenea, 1.182 de persoane erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 10.410 şomeri neindemnizaţi.
Rata şomajului consemnată în Bucureşti a ajuns la 0,95%, comparativ cu luna precedentă, când acest indicator a fost de 1%. Structura şomajului pe grupe de vârste se prezintă astfel: 3.063 de persoane erau în categoria 40-49 de ani, 2.718 persoane de 30-39 de ani, 2.629 de 50-55 de ani, 1.996 de persoane au peste 55 de ani, 944 de persoane între 25 şi 29 de ani, iar 242 de persoane de sub 25 de ani.
Cei care sunt șomeri și au studiile liceale încheiate au ponderea cea mai mare în totalul persoanelor fără loc de muncă înregistrate în evidenţele AMOFM Bucureşti (33,11%), urmat de către cei cu studii superioare (28,91%), în timp ce 17,71% au absolvit şcoala profesională/de arte şi meserii. Şomerii care au studii gimnaziale reprezintă 17,45% din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu studii postliceale sunt 2,09%, iar cei cu studii primare şi fără studii, 0,73%. În funcţie de nivelul de ocupabilitate, stabilit prin profilare, 1.948 de persoane sunt foarte greu ocupabile, 3.927 greu ocupabile, 3.022 mediu ocupabile şi 2.695 uşor ocupabile.
AMOFM le reamintește locuitorilor Capitalei că orice absolvent de instituţie de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani poate beneficia timp de șase luni de indemnizaţie de şomaj dacă se află în căutarea unui job și se înregistrează ca persoană la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de pe raza căreia domiciliază.
Începând cu vârsta de 16 ani, absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti a informat că indemnizaţia reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
„Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime). Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, precizează AMOFM.
Citește și: Indemnizaţia de şomaj în 2023. Ce acte sunt necesare şi ce poate beneficia de ajutorul de la stat