Ajutor de șomaj 2023. În ce situații poți să beneficiezi de bani de la stat dacă nu ai un loc de muncă

Eurostat estimează că 12,928 milioane de persoane din UE, dintre care 10,944 milioane în zona euro, erau în şomaj în iulie 2023. Comparativ cu iulie 2022, numărul şomerilor s-a redus cu 209.000 în UE şi cu 264.000 în zona euro.
Irina Dumitrescu
13 sept. 2023, 08:42
Ajutor de șomaj 2023. În ce situații poți să beneficiezi de bani de la stat dacă nu ai un loc de muncă
Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii de liceu

În iulie 2023, 2,683 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,206 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era de 13,9% în UE (în scădere de la 14,2% luna precedentă) şi de 13,8% în zona euro (stabilă comparativ cu luna precedentă).

În rândul femeilor, rata şomajului în iulie era de 6,2% în UE, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,7%, de asemenea stabilă faţă de luna precedentă.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în iulie se înregistrau în Malta (2,5%), Cehia (2,7%), Polonia (2,8%) şi Germania (2,9%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului erau în Spania (11,6%) şi Grecia (10,8%).

În România, rata şomajului în formă ajustată sezonier a coborât la 5,5% în iulie, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de 5,6% luna precedentă, în timp ce rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) s-a situat la 22,3% în iulie, potrivit INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat în iulie 2023 a fost de 455.400 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (457.400 persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (452.700 persoane).

Citește și: PNL şi PSD s-au înţeles. Încep concedieri masive în aparatul de stat. Cine sunt primii bugetari care devin şomeri

Pot fi asigurate pentru indemnizație de șomaj următoarele categorii de persoane cu domiciliul sau reședința în România:

 • Cetățeni români care sunt angajați sau care obțin venituri în România;
 • Cetățeni români care lucrează în străinătate;
 • Cetățeni străini sau apatrizi care, pe perioada în care își au domiciliul sau reședința în Români sunt angajați sau obțin venituri.
 • Pensionarii care lucrează nu beneficiază de asigurare.

Regimul este obligatoriu pentru toți angajații, cu excepția pensionarilor care lucrează. Aceasta include angajații ale căror salarii provin de la angajatori români și de la angajatori din UE/SEE sau Elveția, cu condiția ca legislația română să fie aplicată în cazul veniturilor provenite din afara României. Și angajații cu reședința în România și ai căror angajatori se află în țări ce nu intră sub incidența legislației europene privind securitatea socială. Alte categorii precum funcționarii publici, persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective, membrii ONG-urilor, membrii cooperațiilor și administratorii, sunt, de asemenea, asigurate în mod obligatoriu.

Citește și: Oraşul din România cu ZERO şomeri. Are 1.000 de firme care caută sute de angajaţi!

Următoarele categorii de persoane cu domiciliul sau reședința în România se pot asigura voluntar pentru indemnizație de șomaj:

 • Asociații unici, asociații, administratorii, întreprinzătorii individuali înregistrați, întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale;
 • Cetățenii români care lucrează în străinătate, care nu intră sub incidența regimului obligatoriu;
 • Persoanele care generează venit din activități desfășurate conform legii și care nu se află în una dintre situațiile menționate mai sus.

Contractul de asigurare pentru șomaj pentru categoriile de persoane de mai sus trebuie încheiat cu agenția de ocupare a forței de muncă în a cărei zonă de activitate își are domiciliul sau reședința persoana în cauză.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a primi ajutor de șomaj în 2023?

Pentru a putea beneficia de indemnizație de șomaj, trebuie să îndepliniți următoarele condiții obligatorii:

 • să aveți domiciliul sau reședința legală în România;
 • să nu aveți un loc de muncă din motive independente de dumneavoastră;
 • să nu aveți venituri sau să aveți un venit din activități autorizate conform legii mai mic decât valoarea indicatorului social de referință (ISR);
 • să fiți apt(ă) de muncă;
 • să aveți vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta legală pentru pensionare;
 • să fiți disponibil(ă) pentru recrutare și în căutarea activă a unui loc de muncă;
 • să vă înregistrați la una dintre agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă în a cărei zonă de activitate aveți domiciliul sau, după caz, reședința, dacă ați avut ultimul loc de muncă sau ați obținut venituri în acea localitate de reședință;
 • să cereți acordarea indemnizației de șomaj în maximum 12 luni de când v-au încetat raporturile de muncă, de serviciu, de mandat etc.

De asemenea, șomerii înregistrați la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitării indemnizației de șomaj.

Aceasta condiție nu se aplică absolvenților unei instituții de învățământ (sau ai unei școli speciale pentru persoanele cu dizabilități) care sunt în vârstă de cel puțin 16 ani și care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit cu pregătirea profesională timp de 60 zile de la data absolvirii (criteriu temporar valabil doar pentru prima categorie de absolvenți).

 

Cum se calculează indeminizația de șomaj

Indemnizația de șomaj este calculată luând în considerare valoarea indicatorului social de referință (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru șomaj și stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de șomaj.

Cum se calculează indemnizația de șomaj în 2023

 • 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
 • 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
 • 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
 • 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Plata indemnizației de șomaj se face lunar, pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj, astfel:

6 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 1 an;
9 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 5 ani;
12 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 10 ani.

Absolvenții cu vârsta peste 16 ani care nu găsesc un loc de muncă în următoarele 60 zile după absolvirea unei instituții de învățământ primesc indemnizație de șomaj timp de 6 luni.

Plata indemnizației de șomaj încetează, printre altele, la data la care șomerul refuză nejustificat un loc de muncă conform cu pregătirea sau nivelul studiilor acestuia, sau la data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni.

Plata indemnizației de șomaj se suspendă, printre altele, dacă beneficiarul nu se prezintă lunar sau ori de câte ori este solicitat la agenția pentru ocuparea forței de muncă la care este înregistrat, pentru a primi sprijin în obținerea unui loc de muncă.

Indemnizația de șomaj este plătită prin intermediul băncilor sau al oficiilor poștale.

Aceasta nu este supusă regimului de impozit pe venit.

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Stațiunea pe care bunicii și părinții noștri o adorau pe vremuri începe să renască din cenușă. Promenada Împărătesei Sissi își va recăpăta strălucirea de altă dată=
Capital.ro
Se plătesc câte 300 de lei. Banii intră imediat pe cardul bancar. Mai ai timp până pe 31 august
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
„Vama Veche” a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc. Este un paradis acvifaunistic
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
TikTok ne spionează
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Nu e banc! Cât costă, acum, un spray cu piper împotriva urșilor după tragedia din Jepii Mici 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Toți românii care au cont la bancă vor fi anunțați. Băncile din România sunt obligate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Explicații de la TAROM: Pilot declară că anulările de curse nu au fost o grevă, ci reacții individuale
MediaFlux
ATENȚIE dacă luați aceste MEDICAMENTE și vă urcați la VOLAN. Șanse mari să nu treceți Drug Test-ul