Relaxarea restricțiilor, valabilă de ASTĂZI. Florin Cîțu: „Fără mască în aer liber”. Care sunt excepțiile

Florin Cîțu și miniștrii din Guvern s-au întâlnit vineri seara, de la ora 20.30, în cadrul unei ședințe pentru adoptarea hotărârii de guvern privind măsurile de relaxare care vor intra în vigoare din 15 mai.

14 mai 2021, 20:52
Relaxarea restricțiilor, valabilă de ASTĂZI. Florin Cîțu: „Fără mască în aer liber”. Care sunt excepțiile

Declarații LIVE:

-Bună seara. După un an de zile am ajuns și la acest moment. Revenirea la normalitate vine mai devreme. Am modificat hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă și măsurile care se aplică pentru prevenirea efectelor pandemiei. Prin proiect se impun o serie de măsuri

-Se elimină restricția portului măștii în spațiile neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

-Se elimină restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții

-Se revine la programul normal al magazinelor

-Se stabilește programul restaurantelor în intervalul orar 5-24.

-Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise, competițiile sportive să se poată desfășura, pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei totale de vaccinare; persoanele care prezentă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore

-Organizarea spectacolelor de tip drive in sunt permise doar dacă cei din mașină sunt din aceeași familie.

-Alte evenimente sunt permise doar cu participarea persoanelor vaccinate.

-Se permite organizarea de cursuri de instruire cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și 200 de persoane în exterior.

-Operatori economici, săli de sport: la capacitatea de 70%.

Întrebări și răspunsuri

Lista roșie a țărilor introduse azi. Vorbim de mai bine de 30 de țări. Care sunt măsurile pe care oamenii întorși din România din aceste țări trebuie să le respecte.

Cîțu: Trebuie să prezinte un act că s-au vaccinat, un test, dacă nu, intră în carantină. Turiștii care vin din zona verde nu mai au nevoie de nimic.

Ce se întâmplă cu persoanele care au trecut prin boală? Dacă prezintă test pot participa la spectacole?

Arafat: Sunt două posibilități. Vaccin sau test.

Dacă sunt patron de sală de fitness sau organizator de evenimente, cum îi verific pe participanți că sunt vaccinați?

Cîțu: Cel mai simplu e să prezinte certificatul de vaccinare.

Ce se întâmplă dacă sunt agenți economici care nu verifică persoanele?

Persoana respectivă este amendată. Organizatorul este amendat.

Barurile, cluburile, discotecile s-ar putea redeschide de la 1 iunie, însă doar pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Propunerea este să se redeschidă la jumătate din capacitate, a declarat Florin Cîțu, joi seara.

Florin Cîțu a explicat de ce crede că 15 mai e momentul potrivit pentru eliminarea obligativității măștii de protecție în aer liber. „Mi s-a spus că sunt prea optimist. Am avut mai multe scenarii și discuții. Dacă avem rezultate bune, de ce să nu luăm măsurile mai devreme?”, a spune premierul.

„Ar trebui să ne uităm a câta oară mi se spune că sunt prea optimist. Anul trecut mi se spunea că sunt prea optimist când am spus că vom lua măsurile cele mai bune ca să evităm o criză economică. Am avut cea mai mare creştere economică. Am avut încasări la buget anul acesta. Am câştigat încrederea investitorilor străini.

Când am avansat această dată de 1 iunie, mi s-a spus că sunt prea optimist şi nu se va întâmpla. Am avut mai multe scenarii şi discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte şi am zis că luăm în calcul să extindem indicatorii la care ne uităm. Dacă avem rezultate bune la aceşti indicatori, vom lua măsurile mai devreme”, a declarat Cîțu la Digi24.

Unde va trebui să purtăm masca de protecție în continuare

„Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, desigur. Rămân excepțiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spațiile din interior. Deci, prima măsură, în aer liber se renunță la această mască”, a declarat ieri Iohannis.

Se elimină restricțiile de circulație. Magazinele revin la program normal

A doua măsură care intră imediat în vigoare este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali. Magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut.

„Tot din acest weekend pot să vă dau câteva exemple. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori. În interior vom avea, de asemenea, câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, va crește capacitatea de servire în restaurante și așa mai departe. Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi toate aduse la cunoștința publicului”.


loading...
Partenerii noștri