Maia Sandu a cerut ajutor din Occident, la Davos: scuturi antirachetă și 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Maia Sandu a reușit să reconfigureze politica externă a Republicii Moldova. Astfel, statul de peste Prut a devenit pro-NATO, poziție din care președintele de la Chișinău și-a permis la Forumul de la Davos să ceară sprijin din partea Occidentului. 

19 ian. 2023, 20:12
Maia Sandu a cerut ajutor din Occident, la Davos: scuturi antirachetă și 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova și-a făcut apariția pentru prima dată la Forumul Mondial de la Davos, la începutul anului în curs. Maia Sandu a profitat de ocazie pentru a cere sprijin din partea Occidentului.

Mai precis, liderul de la Chișinău a solicitat sprijin financiar și sisteme antiaeriene, informează Reuters.

„Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva”, a declarat Maia Sandu.

 

Maia Sandu cere bani din Occident

 

Președintele moldovean a mai precizat că are nevoie de un ajutor de 600 de milioane de euro, pentru a se proteja în fața inflației.

Mai mult, Sandu a acuzat Moscova că încearcă să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor rusofoni din Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova.

„Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din Republica Moldova şi partidele proruse, cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul şi preşedinţia, iar asta nu înseamnă că au renunţat, dar deocamdată am reuşit să menţinem stabilitatea”, a afirmat Maia Sandu.

 

Maia Sandu cere integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE)

 

În plus, în ceea ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova, după ce aceasta a primit anul trecut statutul de ţară candidată la UE, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că Moldova va realiza schimbările necesare în vederea aderării, inclusiv o reformă a justiţiei, pentru a combate corupţia.

„Integrarea în UE este cel mai important proiect în ţară şi singura noastră şansă de a supravieţui ca democraţie în această perioadă complicată şi în această regiune complicată”, a conchis ea.