Zelenski, mesaj ciudat la Davos: Nu sunt sigur pe deplin că Putin este încă în viaţă

"Nu prea înţeleg cu cine să vorbesc şi despre ce. Nu sunt sigur că preşedintele Rusiei, care apare uneori la TV , este chiar el", a răspuns Zelenski când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuţii de pace.

19 ian. 2023, 14:26
Zelenski, mesaj ciudat la Davos: Nu sunt sigur pe deplin că Putin este încă în viaţă
Zelenski a scăpat din 12 tentative de asasinare! Planul lui Putin şi cum a intervenit CIA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, în fața participanților la forumul economic de la Davos, că nu știe cine ia acum deciziile la Kremlin. „Nu sunt sigur pe deplin că Putin este în viață”, a spus Zelenski, citat de Pravda.

Liderul ucrainean a făcut referire la ultimele apariții televizate ale lui Vladimir Putin, care, potrivit experților, au fost înregistrate separat de fundalul care a fost suprapus ulterior pe video.

„Nu înțeleg cu cine și despre ce să vorbesc. Nu sunt sigur că președintele Rusiei, care apare uneori – oamenii de televiziune vor înțelege – pe „chroma key”, nu prea înțeleg ce este. Nu sunt sigur pe deplin că este în viață. Nu știu cine ia deciziile. Nu prea înțeleg cum le poți promite liderilor europeni un lucru, iar a doua zi să lansezi o invazie pe scară largă a unei țări. Nu înțeleg cu cine avem de-a face. Când spunem discuții de pace, nu prea înțeleg cu cine [ar trebui să negociem]”, a spus Zelenski, într-o intervenție video la forumul economic.

Dmitri Medvedev: „La Davos, petrecăreţi retardaţi au repetat ca o placă stricată: pentru a obţine pacea, Rusia trebuie să piardă”

El a adăugat că Putin va rămâne în istorie ca cel care a săpat prăpastia uriașă dintre popoarele Rusiei și Ucrainei. „Prăpastia dintre noi este adâncă, dar ei au săpat-o. Putin este cel care stă cu o lopată. Și va rămâne cu această lopată în istorie”, a spus președintele Ucrainei.

elenski a subliniat că Ucraina a făcut totul pentru a-şi elibera teritoriile prin diplomaţie, dar nu a funcţionat. „Negocierile de pace nu sunt încă despre pace. Ar trebui să fie recunoscute de ambele părţi”, a spus preşedintele.

Preşedintele Ucrainei a cerut în mod repetat partenerilor să furnizeze ţării mai multe echipamente militare, adăugând că apărarea aeriană ucraineană rămâne un punct slab şi că o altă serie de atacuri cu drone ruseşti urmând să fie lansate în curând.

Zelenski, după prăbuşirea elicopterului lângă grădiniţă: „Am pierdut oameni care erau profesionişti, patrioţi”
„Există momente în care nu este nevoie să ezităm. Când oamenii spun: „Vă dau tancuri dacă altcineva o face””, a declarat Zelenski, citat de CNN.

În cadrul  sesiunii „Micul dejun ucrainean”, Zelenski a confirmat din nou că Ucraina urmăreşte să elibereze peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

„Crimeea este marea noastră şi munţii noştri. Daţi-ne armele voastre, iar noi le vom recâştiga pe ale noastre”, a declarat preşedintele Ucrainei, potrivit CNN.

Rusia a invadat şi ocupat Crimeea în februarie 2014, în timpul revoluţiei EuroMaidan, care l-a înlăturat pe fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici. Peninsula găzduieşte Flota rusă din Marea Neagră şi zeci de mii de soldaţi ruşi.

Pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, preşedintele Volodîmîr Zelenski a promis să recucerească peninsula. De asemenea, Ucraina a vizat bazele aeriene şi militare ruseşti din Crimeea pentru a împiedica efortul de război al Rusiei.