Maia Sandu a decretat zi de doliu naţional pentru victimele din Ucraina

Lideri mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucea şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

03 apr. 2022, 19:14
Maia Sandu a decretat zi de doliu naţional pentru victimele din Ucraina

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a declarat „şocată” duminică de „masacrul” din oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, şi a anunţat o zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

„Suntem şocaţi, alături de o lume întreagă, de masacrul din oraşul Bucea”, din apropiere Kiev, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii, la fel cum condamnă acest război ilegal şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a adăugat ea.
Zelenski acuză Rusia de genocid şi „masacru deliberat” înaintea de discursul din Parlamentul României
Preşedinta Republicii Moldova a mai anunţat că luni va fi „zi de doliu naţional în memoria tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”.

Charles Michel denunţă atrocităţile comise de armata rusă şi anunţă noi sancţiuni. Kuleba a distribuit imagini şocante de la Bucea

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat, duminică, armata rusă că a comis “atrocităţi” în regiunea Kiev şi a anunţat că urmează mai multe sancţiuni împotriva Moscovei. 
Război în Ucraina. Ţi se facea pielea de găină, ce a lăsat în urmă armata rusă în oraşele recucerite de Zelenski
“Şocat de imaginile bântuitoare ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea Kiev eliberată. UE ajută Ucraina şi organizaţiile neguvernamentale să strângă dovezi necesare pentru urmărirea în instanţele internaţionale. Urmează mai multe sancţiuni UE şi mai multă susţinere”, a scris Michel pe Twitter cu hashtag-ul BuchaMassacre.  Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a distribuit în social media imagini şocante de la Bucea, cu următoarele precizări: “Masacrul de la Bucea a fost deliberat. Ruşii vor să elimine cât de mulţi ucraineni pot. Trebuie să îi oprim şi să îi dăm afară. Cer ACUM noi sancţiuni devastatoare ale G7: embargo în privinţa petrolului, gazelor, cărbuni; închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti, deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la SWIFT”.

Lideri mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucea şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat îngrozită de ce s-a întâmplat în zonele Ucrainei din care s-au retras ruşii. “Îngrozită de relatările despre ororile de nedescris în zone din care se retrage Rusia. Este necesară urgent o anchetă independentă. Făptuitorii crimelor de război vor fi traşi la răspundere”, a notat Von der Leyen pe Twitter.

“Imaginile care ne vin de la Bucea, oraş eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile. Pe străzi, sute de civili ucişi cu laşitate. Compasiunea mea pentru victime, solidaritatea mea este cu ucrainenii. Autorităţile ruse trebuie să răspundă pentru aceste crime”, a scris şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat într-o intervenţie la CNN crimele de la Bucea drept “o cruzime împotriva civililor cum nu s-a mai văzut în Europa de zeci de ani. “Este îngrozitor şi absolut inacceptabil faptul că civili sunt luaţi ca ţintă şi ucişi. Asta doar subliniază importanţa faptului că acest război trebuie să se termine”, a afirmat Stoltenberg. ‘Îngrozită de atrocităţile comise de armata rusă în Bucea şi în alte zone eliberate. Aceasta este realitatea crudă a crimelor de război ale lui Putin. Lumea trebuie să ştie ce se întâmplă. Trebuie impuse sancţiuni mai dure. Autorii crimelor şi comandanţii lor trebuie să ajungă în faţa justiţiei”, a notat pe Twitter Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că Departamentul de Stat va ajuta la strângerea de informaţii cu privire la atrocităţile comise de armata rusă. “Acele imagini nu pot fi privite altfel decât ca o ‘lovitură în stomac’. De la agresiune, am spus că noi credem că forţele ruse au comis crime de război şi am lucrat la documentarea acestui lucru, la strângerea de informaţii. Şi trebuie să se dea socoteală”, a afirmat Blinken.