Klaus Iohannis, alături de Maia Sandu la Parlament: România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează, marţi, o vizită în România. Ea va fi primită, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tete-a-tete. Tot marţi, Klaus Iohannis, preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu şi premierul Nicolae Ciucă participă la Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, organizată de Senat.

01 nov. 2022, 12:25
Klaus Iohannis, alături de Maia Sandu la Parlament: România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați

Preşedintele Klaus Iohannis, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu participă marţi la Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”.

„Sunt un puternic susținător al egalității de gen și cred că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziții-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică.

Încă de la începutul primului mandat de Președinte, am afirmat clar și răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați.

Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această Conferință sunt foarte importante.

Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtășește și îl sprijină.

În acest sens, reducerea inegalităților în plan economic și social, asigurarea accesului la oportunități egale de dezvoltare, combaterea stereotipurilor și a violenței de gen se realizează printr-o strategie dedicată și o abordare integrată în toate politicile europene și în acțiunea externă a Uniunii.

În perioada extrem de complicată în care ne aflăm, marcată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, am văzut cum atât de multe femei și-au asumat salvarea și punerea în siguranță a copiilor și a familiilor lor, cu speranța că într-o zi se vor putea întoarce la o viață liniștită, trăită în pace. Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj și o forță incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară.

Doamnelor și domnilor,

Femeile însă nu au doar un rol major în familie, ci își asumă și performanțe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică.

Este important să recunoaștem și să sprijinim mai mult această implicare, pentru că o societate se dezvoltă și progresează atunci când femeile și bărbații au parte, în mod egal, de oportunități și avantaje și, totodată, împart și responsabilitățile, atât în familie, cât și în mediul profesional.

Într-o democrație matură și incluzivă este necesar ca femeile să își poată exercita drepturile politice și să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice.

Existența unei largi reprezentări a femeilor în Parlament și în administrațiile locale asigură faptul că drepturile și interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile și problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi sunt mai bine înțelese și soluționate în cea mai potrivită manieră.

În ultimii ani, din păcate, nu au fost înregistrate progrese notabile în acest sens, iar numărul femeilor care ajung să ocupe funcții importante în administrația locală sau centrală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător și, în același timp, poate să fie un factor descurajant pentru cele care doresc să se implice.

Atunci când li se oferă oportunitatea de a-și atinge adevăratul potențial în exercitarea profesiei, femeile au contribuții extrem de valoroase în toate domeniile de activitate.

Există numeroase exemple, inclusiv la noi în țară, care demonstrează că femeile pot fi lideri de succes și, totodată, pot excela și produce rezultate inovatoare în politică, inginerie, robotică, aeronautică, afaceri sau IT, domenii care sunt deseori considerate, în mod eronat, a fi mai potrivite bărbaților.

Este esențial ca fiecare femeie să aibă șansa de a-și alege, fără niciun fel de constrângeri sau de bariere, cariera pe care vrea să o urmeze. Tocmai de aceea, în viziunea proiectului „România Educată”, tuturor tinerilor, indiferent de gen, li se oferă posibilitatea de a-și contura parcursul academic și profesional în funcție de propriile aptitudini și preferințe.

Trebuie să recunoaștem că, în raport cu bărbații, prezența femeilor în pozițiile de management este semnificativ mai redusă în România.

Pentru a avea o pondere mai mare a doamnelor care ocupă funcții de conducere, este important ca instituțiile statului, dar și partidele politice, să promoveze constant femeile la cel mai înalt nivel decizional.

Ne dorim cu toții să trăim într-o societate modernă, iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei și a mentalității la nivelul publicului larg.

O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile și prejudecățile legate de atribuțiile și rolul femeilor în familie, economie și în politică.

Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbații, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește viața privată, educația sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să își asigure independența economică, în condiții de egalitate.

Atunci când la nivelul unei societăți încă persistă atitudini și concepții tributare unor mentalități învechite, comportamentele discriminatorii sunt perpetuate și deseori ignorate.

Una dintre cele mai grave consecințe ale inegalității de gen este violența împotriva femeilor. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a o elimina, în toate formele sale, și pentru a ne asigura că societatea noastră are toleranță zero față de astfel de acte.

În această privință, educația, încă de la cele mai mici vârste, joacă un rol fundamental în formarea unor deprinderi sociale care promovează egalitatea de gen.

Complementar educației, avem nevoie de o legislație care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societății, care să protejeze și să promoveze potențialul extraordinar de care dispun femeile.

Totodată, este nevoie și de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin și prejudecățile.

Am convingerea că astfel de inițiative, precum Conferința de astăzi, pot contribui semnificativ la atingerea acestor obiective privind egalitatea de gen”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la Senat.

Dezbaterile vor continua în cadrul a trei paneluri moderate Ionuţ Stroe, preşedintele delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Citeşte şi: Putin a trimis serviciul secret ca să o dărâme pe Maia Sandu de la conducerea Moldovei! Țara e acum lăsată în întuneric și deja s-a aflat cine ar putea fi noul președinte

Structurată pe patru sesiuni de prezentări şi dezbateri, conferinţa va aborda următoarele teme de interes: situaţia egalităţii de gen în România, programe şi politici publice europene în domeniu, accesul femeilor în poziţii de conducere, discriminarea, violenţa domestică, sexismul sistemic şi eficienţa cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică.

De asemenea, discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor concrete prin care poate fi îmbunătăţită legislaţia actuală privind promovarea egalităţii de şanse şi eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public şi privat.

Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020 – 2024, care are scopul de a oferi femeilor alese în Parlament o voce unitară, în vederea multiplicării demersurilor singulare, adoptării unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor din România, dincolo de orice afiliere politică. Această Platformă constituită la nivelul legislativului român este cu atât mai necesară cu cât, în ţara noastră, reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în parlamentele naţionale este de 39,5%.

La nivelul Parlamentului European există un proiect de reformă a Actului electoral al Uniunii Europene care prevede introducerea de cote pentru a asigura egalitatea de gen. Senatul României susţine Planul de Acţiune privind Egalitatea de Gen şi s-a angajat să facă paşi importanţi în asigurarea echilibrului de gen la nivelul leadership-ului politic.

În acest sens, conferinţa are ca obiectiv promovarea iniţiativei legislative privind introducerea unei cote minime de 33% pentru reprezentarea femeilor şi bărbaţilor în Parlament, recent adoptată de Senat, a celei care prevede introducerea unei cote de 30% la alegerile locale şi în consiliile de administraţie, precum şi a iniţiativei privind finanţarea partidelor politice în funcţie de numărul de femei şi tineri pe listele electorale. La eveniment vor participa personalităţi politice marcante din România şi Uniunea Europeană, ambasadori şi şefi de misiuni acreditaţi la Bucureşti, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.

De la ora 13.15, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va fi primită de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ultima vizită oficială a Maiei Sandu în ţara noastră a avut loc în luna iulie, când a fost primită la Palatul Cotroceni şi s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedinţii celor două Camere.