Maia Sandu: „Moscova vrea refacerea URSS. Acest război este o ameninţare la libertatea ţării noastre”

De mai multe ori, voci de la Moscova au spus că se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Afirmații în acest sens au fost făcute de președintele Maia Sandu într-un interviu pentru RFI România.

14 dec. 2022, 17:21
Maia Sandu: „Moscova vrea refacerea URSS. Acest război este o ameninţare la libertatea ţării noastre”

Președintele Maia Sandu a explicat, în cadrul interviului, impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, avertizând că Putin şi acoliţii săi de la Kremlin doresc refacerea Uniunii Sovietice.

„Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țara noastră, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societatea liberă, într-o țară democratică”, a spus președintele.

Președinta Republicii Moldova a afirmat că Ucraina trebuie susținută în continuare, oricât de mari ar fi costurile și oricât de mult ar dura războiul, potrivit RFI România.

„Republica Moldova este o țară vulnerabilă și din punct de vedere energetic pentru că în cele trei decenii de independență s-a făcut foarte puțin pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice. S-a reușit să se construiască gazoductul Iași – Chișinău, dar nici măcar nu s-a ajuns la identificarea unor furnizori de alternativă.

Citeşte şi: Culmea cenzurii în Rusia: un tânăr a fost condamnat pentru că a povestit pe Instagram cum l-a visat pe Zelenski

Pe partea de furnizare a curentului electric lucrurile stau și mai prost. Nu avem conexiune directă cu România. Liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei. Vedem că de fiecare dată când este bombardată rețeaua electrică a Ucrainei avem deconectări a curentului electric în Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceste linii de curent electric trec prin Transnistria. Transnistria poate să deconecteze curentul electric pe malul drept când își dorește. Acum încercăm să eliminăm această vulnerabilitate energetică, dar avem nevoie de timp.

Sunt proiecte care se vor realiza în următorii câțiva ani. Suntem vulnerabili pe sectorul de securitate și acest lucru este foarte clar pentru toți. Avem o economie care este foarte afectată de război și care nu era foarte puternică nici până la război. Recunoaștem acest lucru. Acum este afectată în mod substanțial. În cazul în care acest război va dura presiunea pe economia noastră va crește și va fi tot mai dificil. Nu cred că poate spune cineva foarte clar când se va încheia războiul”, a mai declarat Maia Sandu.

Citeşte şi: Belarusul sare în ajutorul lui Putin! Tancurile armatei lui Lukașenko au „semne de război” și pătrate roșii care imită simbolurile „Z” ale Rusiei