Maia Sandu vorbeşte despre unirea cu România. „Un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare”

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a declarat că există mulţi cetăţeni moldoveni care ar vota "da" la un referendum pentru unirea României cu Republica Moldova, însă recunoaşte că, pentru ca acest demers să fie posibil, este nevoie de o "susţinere majoritară".

28 dec. 2021, 13:53
Maia Sandu vorbeşte despre unirea cu România. „Un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare”
foto: presidency.ro

Maia Sandu a subliniat, de asemenea, că există şi foarte mulţi moldoveni care sunt speriaţi de perspectiva unirii Republicii Moldova cu România.

„Știm că există un număr mare de oameni și, probabil, în creștere care sprijină ideea Unirii. În același timp există o altă parte din societate care este speriată de ideea Unirii, ori, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară, suficientă în societate. O să urmărim sondajele, o să vede cum se întâmplă lucrurile”, a spus șeful statului”, a declarat Maia Sandu, la Pro TV Chișinău.

Citeşte şi: Laura Kovesi şi Maia Sandu au fost incluse în topul celor mai influente personaje politice din Europa

Cele mai recente sondaje arată că numărul persoanelor din Republica Moldova care își doresc unirea în România este cuprins între 30-40%. De altfel, aproape 1,05 de milioane de cetățeni moldoveni au și cetățenia română, dintre care circa 750.000 sunt adulți, iar restul minori.

De asemenea, statisticile de la Chişinău arată că Republica Moldova numără circa 2,7 milioane de locuitori, fără Transnistria. Astfel, aproape 40% din cetățenii Republicii Moldova sunt și cetăţeni români.

„Un asemenea proiect [unirea- n.red.] trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”, a afirmat  Maia Sandu, conform sursei citate.

De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a mai precizat că actuala guvernare consolidează parteneriatul strategic cu România pentru a se construi relaţii puternice în domeniul energiei, infrastructurii şi al educaţiei.

Maria Sanda: Republica Moldova nu vrea să intre în NATO

În schimb, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu are nicio intenție să adere la NATO, principalul impedimente fiind neutralitatea înscrisă în Constituția Republicii Moldova.

„Constituţia noastră spune că suntem o ţară neutră. Nimeni nu a schimbat-o. Nu există astfel de iniţiative acum. Nu reprezentăm nicio ameninţare militară”, a declarat Sandu.

Cu toate acestea, armata Republicii Moldova participă frecvente la exerciții militare comune cu armatele din NATO, iar Alianța ajută permanent Republica Moldova cu înzestrare militară și expertiză în domeniu.

Totodată, Maia Sandu a precizat că nu intenţionează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnosleski, în pofida insistenţelor acestuia, cât şi ale Moscovei.

Citeşte şi: Maia Sandu, mesaj emoţionant de Ziua Naţională a României. „În faţă avem un viitor care poate să ne apropie şi mai mult”