Maica Theodora, jurnalista TV care s-a călugărit: „Televiziunea mi-a deschis drumul spre mănăstire!”

Maica Theodora, o fostă mare jurnalistă TV, este acum stareța unei mănăstiri din județul Vâlcea. Ce a împins-o să facă această schimbare radicală.

20 dec. 2022, 13:30
Maica Theodora, jurnalista TV care s-a călugărit: „Televiziunea mi-a deschis drumul spre mănăstire!”
Maica Theodora, fostă mare jurnalistă

Theodora Videscu, acum maica Theodora, a fost regizor de film, a lucrat la TVR și a fost realizator la Pro TV și Antena 1. Aceasta spune că mereu a avut o deschidere spre lumea duhovnicească, iar frumusețea monahismului a făcut-o să se călugărească, chiar dacă nu se gândise până atunci la asta.

„Chiar televiziunea mi-a deschis drumul spre mănăstire. Deși avea, o viață duhovnicească, mergeam regulat la biserică, mă spovedeam, mă împărtășeam etc. , nu m-am gândit să mă călugăresc. Până la un moment dat, când am cunoscut mai bine frumusețea monahismului. Am lucrat opt ani la TVR, la Departamentul Arte. M-am ocupat de teatru și film.

A fost o perioadă plină de efervescență, imediat după Revoluție, în care se puteau face lucruri frumoase. Am lucrat apoi la Pro TV, unde am înființat departamentul de film documentar, ajutată de domnul Adrian Sârbu, care era atunci președintele televiziunii. din păcate, acel proiect de a face filme documentare de mare avergură, coproducții internaționale, nu s-a concretizat… Și-atunci am plecat la Antena 1, unde am  fondat un astfel de departament și unde chiar am făcut filme. Lucrând acolo, mi s-a cerut într-o zi să scriu un scenariu pentru un documentar despre viața monahală din România”, a povestit maica Theodora.

Citește și: Ioana Popescu, primele declarații după ce a pierdut sarcina: „Am simțit chestia asta”

Pentru fosta jurnalistă, viața de călugăr este una frumoasă, dar în același timp grea. Ea crede că Dumenzeu este cel care i-a dat un semn pentru a face acest pas.

„Am început să mă docu­men­tez şi, pe măsură ce strângeam infor­maţiile ne­ce­sare, filmam. Am lucrat la acest subiect vreo ju­mă­tate de an, în ritm susţinut, aşa cum se face la tele­viziunile comerciale, unde bugetul e li­mi­tat şi tim­pul întotdeauna scurt. Am mers la toate mânăstirile din România, în ordine cronologică, pe provincii istorice.

Cu această ocazie, am avut şansa să mă întâlnesc cu marii duhovnici ai ţării. Şi am făcut un serial de douăzeci de episoade despre isto­ria vieţii de mânăstire din România, sub titlul Amin­tirile unui pelerin. A fost o perioadă foarte intensă, dor­meam numai două, trei ore pe noapte, scriam, călă­toream prin ţară, citeam şi făceam inter­viuri – une­ori greu, pentru că mulţi călugări erau reticenţi…

Dar toată emoţia aceea a peregri­nării prin mânăstiri a început să mă urmărească şi ulte­rior, ca o boare, ca un halou, şi când puneam capul pe pernă, şi când mergeam pe stradă, şi în redacţie… Mă întrebam mereu de ce mi-a dat Dumnezeu un astfel de subiect şi mă gândeam la vieţile călugări­lor pe care i-am cu­noscut. Concluzia generală era că viaţa de călu­găr e foarte frumoasă, dar şi foarte grea. Încă nu-mi puneam problema că aş putea trăi aşa”, a mai spus stareța.

Citește și: Fiica lui Nosfe a împlinit 7 ani. Imaginil de la prima aniversare fără tatăl ei: „În toată tristețea și suferința mea”

Maica Theodora, născută și crescută în București

„Sunt născută, crescută, educată în Bucureşti, însă am lăsat oraşul, după ce mi-am împărţit averea la mânăstirile faţă de care am avut evlavie, şi m-am dus la o mânăstire din Moldova. Aveam doar două valize, una cu haine şi cealaltă cu cărţi, dar şi aşa mi s-a părut că am luat prea multe cu mine. Era vara anului 2004 şi nu m-am gândit nici măcar că-mi va trebui iarna un palton sau haine ceva mai groase. Dumnezeu mi-a trimis ce am avut nevoie la timpul cuvenit, nu mi-a lipsit nimic.Am stat şi m-am gândit şi am rea­lizat că simţeam în viaţa mea o dorinţă de a mă în­depărta de ceea ce fă­ceam, că nu-mi mai este locul în lume şi că eram puternic marcată de tot ce cunos­cusem despre mo­nahism în lunile de documentare. Şi-atunci mi-a încolţit ideea: dacă aceşti monahi şi aceste monahii au putut, eu de ce n-aş putea?”, 

a adăugat maica Theodora, potrivit retetesivedete.ro.