MAJORARE PENSII. Ministrul Muncii, anunţ important despre majorarea cu 40% din septembrie. Ce se întâmplă cu punctul de pensie în 2020

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat sâmbătă, la România TV cu privire la creşterea pensiilor cu 40% din septembrie 2020, că așteaptă evaluarea ministrului Finanțelor. „Cu siguranţă pensiile cresc, banii sunt prinşi în buget”, a spus Alexandru, adăugând că, dacă apar schimbări, oamenii trebuie să știe de ce și să le explice.

10 mai 2020, 07:12
MAJORARE PENSII. Ministrul Muncii, anunţ important despre majorarea  cu 40% din septembrie. Ce se întâmplă cu punctul de pensie în 2020

LEGEA PENSIILOR 2020. „Aștept evaluarea pe care ministrul Finanțelor o va face asupra încasărilor la Buget. Dacă situația este corespunzătoare cu ceea ce dorim să fie, nu am niciun motiv să îngrijorez pensionarii şi să promovez un alt discurs. (…) În loc să fac declarații publice, mi-am concentrat atenția pe dreptul oamenilor și pe a face tot ce e omenește posibil să punem legea în vigoare. Cu siguranță pensiile cresc, banii sunt prinși în buget, dar dacă apar schimbări oamenii trebuie să știe de ce, să li se explice”, a declarat Violeta Alexandru în exclusivitate la România TV.

Orban: Vom creşte pensiile, acesta este obiectivul nostru. Ministerul Finanţelor va face raportul şi în baza acestuia vom lua deciziile

Premierul Ludovic Orban spune că obiectivul Guvernului pe care îl conduce este să majoreze pensiile, începând din luna septembrie, dar că Ministerul Finanţelor va face un raport şi în baza acestuia va fi luată decizia finală.

Primul ministru a declarat că sunt prevăzute sumele, în buget, pentru creşterea pensiilor, însă este nevoie de o evaluare riguroasă. „Despre pensii am să dau un răspuns clar. Ne dorim creşterea pensiilor, vom creşte pensiile, ăsta e obiectivul nostru, noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a evoluţiei economiei româneşti, a încasărilor bugetare. După primul semestru, după primele şase luni, Ministerul Finanţelor are obligaţia să facă raportul privind evoluţia economiei şi bugetului din România şi pe baza datelor respective vom lua toate deciziile şi le vom anunţa public. Repet, obiectivul nostru este să creştem pensiile, dar să creştem pensiile astfel încât ele să poată să fie plătite şi nu numai anul ăsta 4 luni de zile, ci să poată să fie plătite în toţi anii care vor veni”, a declarat Orban la Digi24, luni seara.â

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, duminică seara, că decizia privind majorarea pensiilor din toamnă este una politică, menţionând că banii au fost prevăzuţi în buget.

Întrebat, la Digi 24, dacă el crede că pensionarii se mai aşteaptă la creşterea pensiilor, din toamnă, Florin Cîţu a spus: „Nu pot eu să vă dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar în acest moment banii sunt, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective, bineînţeles asta duce la deficit, care trebuie finanţat şi îl vom finanţa până atunci”.

Majorare PENSII. Noi scenarii de creştere a pensiilor de la 1 septembrie 2020

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, spune că plata pensiilor şi a salariilor va depinde de execuţia bugetară şi că până acum, cu toate criticile opoziţiei, s-a reuşit plata salariilor şi pensiilor, chiar înainte de termen. O reevaluare a cheltuielilor bugetare se va face la jumătatea anului şi tot atunci va exista o imagine corectă a administrării banilor publici, mai spune ministrul.

Florin Cîţu a declarat că pentru luna aprilie cifrele sunt unele optimiste, că încasările sunt mari, dar şi că deficitul bugetar este dublu. „Cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decât ne aşteptam, încasările sunt mai mari, dar deficitul este dublu. Cheltuielile au crescut foarte mult. Nu doar plata pensiilor şi salariilor depinde de execuţia bugetară. De aceea urmărim în fiecare lună execuţia bugetară. Până acum, cu toate criticile, am reuşit să plătim pensiile, salariile, ajutoarele sociale, la timp, unele chiar mai devreme. Am reuşit să ne împrumutăm şi asta este o performanţă, să ne împrumutăm mai ieftin cu un punct procentual decât s-a împrumutat PSD. Vom merge pe aceeaşi strategie, o să fim precauţi în administrarea finanţelor publice şi vom direcţiona banii publici acolo unde avem randament. În prima parte banii au fost direcţionaţi către toate sectoarele, în faza a doua direcţionăm acolo unde este randament”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la Realitatea Plus.

Citeşte şi Se reduce vârsta de pensionare. Legea a trecut de Senat

Ministrul de Finanţe este optimist şi spune că, deşi economia va înregistra o scădere, aceasta va avea o revenire la fel de puternică.

„Scenariile arată şi riscurile aferente. În spaţiul public au fost vehiculate multe scenarii în ce priveşte creşterea economică, deficitul european. Suntem de acord că economia va avea o scădere, dar va avea o revenire la fel de puternică. Suntem atenţionaţi că o creştere bruscă a cheltuielilor ar dezechilibra puternic şi poate pe termen lung finanţele României, de aceea suntem atenţi. Vom face reevaluarea cheltuielilor bugetare la jumătatea anului când vom avea o imagine corectă a administrării banilor. Atunci vom lua decizia optimă, vom lua cea mai bună decizie pentru cetăţeni şi pentru finanţele publice. Nu e vorba doar despre pensii, ci despre toate cheltuielile. Este foarte uşor să promiţi pe hârtie. Doar pentru pensii anul acesta înseamnă un surplus de 10 miliarde de lei, anul viitor 30 miliarde. Vrem să ne asigurăm că orice creştere facem, putem să plătim şi anul viitor şi peste un an şi peste 2-3 ani”, a mai spus Cîţu.

Ministrul a afirmat că investiţiile sunt cele mai importante, iar aceasta este reţeta pentru creşterea economică.

„Singura reţetă care funcţionează este să investeşti. Suntem primul guvern, după foarte mult timp, care a pus bani la transporturi, sănătate şi învăţământ la rectificarea bugetară. Am lăsat bani la investiţii şi în continuare vom creşte resursele pentru investiţii”, a mai spus Florin Cîţu.