MAJORARE PENSII. Orban a dezvăluit în direct ce pensie încasează mama sa. „Creşterea cu 40% nu poate fi susţinută”

Premierul României Ludovic Orban a vorbit duminică seara la România TV despre starea pensiilor şi despre pensiile speciale alocate unor categorii de funcţionari.

21 iun. 2020, 17:26
MAJORARE PENSII. Orban a dezvăluit în direct ce pensie încasează mama sa. „Creşterea cu 40% nu poate fi susţinută”

MAJORARE PENSII. „Există un grad de indignare în societate privind unele pensii. Este clar că nu se poate continua aşa, e clar că trebuie gasită o soluţie… închei prin a spune că încercăm să găsim o formulă foarte serioasă ce să elimine inechitaţile astfel încât un număr foarte mare de oameni să beneficieze de o pensie decentă.

Mama mea a muncit şi vă spun cinstit. A muncit o viaţă şi are 1800 de lei. Sunt alţii care poate nu au muncit 20 de ani şi au o pensie mult mai mare.

Tot ce s-a întâmplat în utlimii ani în care s+au dat pensii speciale unor parlamentari, sau unor alte categorii de persaone este un rezultat al PSD.Cei de la PSD  au invetat aceste pensii speciale.

Ludovic Orban, în direct la Romania TV: „Starea de alertă va rămâne cât va fi necesar”

Ceea ce am spus e că vom creşte pensiile. Procentul cu care cresc nu poate fi anunţat public. Deşigur ministrul a anunţat un procent, el ştie cel mai bine.

Au scăzut semnificativ încasările la bugetul de pensii. E posibil ca anul ăsta să nu avem creştere economică. În condiţiile astea nu îţi poţi bate joc de oameni şi să le promiţi ceva ce nu le poţi da.

Ministerul finanţelor pregătelşte raportul privind bugetul şi starea economică. Vom lua deciyia de creştere a pensiilor, le vom creşte şi le vom creşte cu o sumă pe care putem să o şi plătim.

Aici se fac prognoze pe termen mediu şi lung şi toate astea se compară cu veniturile bugetului statului. Nu ăuteam să dăm toţi banii statului pe ajutoare sociale sau pensii. Trebuie investiţii în oameni, în infracstructură, în cercetare, în oameni în inovare.

Trebuie să crească numărul pe angajaţi şi salariul mediu pe economie ca să crească pensiile. Sistemul de pensii trebuie gândit să fie sigur şi sustenabil pentru cei aflaţi la pensie astfel încât să nu îşi facă vreo grijă”, a explicat premierul.

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară, la România Tv, că Guvernul nu va putea crește pensiile cu 40%, având în vedere că situația economică este una nefavorabilă.

 Ludovic Orban a răbufnit în direct la TV: „Nu manipulăm cifrele, astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul” 

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca noua lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituţională, premierul a precizat: ”Am văzut că este atacată şi această lege. Mi-e greu să spun ce va decide CCR. În ce mă priveşte, consider că principiul contributivităţii este principiul fundamental care va trebui să stea la baza calcului pensiilor.  Problema pensiilor este foarte serioasă. (…) sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil. Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”.
 
Orban s-a declarat un susţinător al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare.