MAJORARE SALARII 2022. Ce se întâmplă cu veniturile românilor care lucrează la privat. Mircea Coşea: Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu va putea să mărească salariul

Analistul Mircea Coşea a explicat ce şanse au românii care lucrează în mediul privat să primească majorari de salarii, astfel încât acestea să acopere inflaţia.

13 iul. 2022, 17:14
MAJORARE SALARII 2022. Ce se întâmplă cu veniturile românilor care lucrează la privat. Mircea Coşea: Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu va putea să mărească salariul

MAJORARE SALARII 2022.  Analistul Mircea Coşea a explicat că sectorul privat a fost cel mai grav afectat de criză, precizând că angajatorii nu vor reuşi să crească salariile angajaţilor, dacă nu primesc sprijin de la stat.

MAJORARE SALARII 2022. Mircea Coşea: Sectorul privat este supus unui atac din cauza noilor măsuri fiscale

Citeşte şi Vouchere de vacanţă 2022. Este nebunie, ce trebuie să ştie toţi posesorii de tichete de vacanţă în această perioadă

Mircea Coşea este de părere că sectorul privat este supus din nou unui atat din cauza noilor măsuri fiscale.

„Noi facem o comparație care nu este deloc corectă între privat și public. Public este sectorul care nu are niciun fel de problemă în legătură cu mersul economiei, el primește la date fixe sume fixe din buget, iar sursele bugetare sunt până la urmă la impozite și taxe mărite sau împrumuturi. Deci este o situație, să zicem, de finanțare a unei părți a populației, nu prin rezultatele economiei, nu prin îmbunătățirea activității economice, ci pur și simplu printr-un efort de finanțare.

Sectorul privat însă este într-o cu totul altă situație, pentru că salariile de la sectorul privat depinde rezultatele economice ale acestui sector. Ori acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criză, a pierdut foarte mult din potențialul lui, iar în momentul de față îi este supus din nou unui atac din noile măsurilor fiscale pe care Guvernul le preconizează și care sunt măsuri care nu ajuta economia din contracta, atacă anumite ramuri, cum ar fi HoReCa, cum ar fi microîntreprinderile și așa mai departe”, a explicat Mircea Coșea, potrivit dcbusiness.ro. 

Analistul mai spune că în cazul sectorului privat, majorările salariale depind doar de rezultatele economice ale acestui sector. Acesta a mai spus că mediul de afaceri în România nu trebuie supus în această perioadă unei schimbări de natură fiscală.

„Deci la sectorul privat creșterea salariilor ține doar de rezultatele economice ale acestui sector. Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu neapărat prin stimulente fiscale, ci printr-o prezentare a unei situații predictibile în care mediul de afaceri să poată să acționeze, nu va putea să mărească salariul.

Dacă vrei să ai locuri de muncă și să ai mai multe acumulări la buget, trebuie să îi permiți sectorului privat să lucreze ca o piață liberă

Mediul de afaceri în România, indiferent capitalul, că e capital străin sau capitalul românesc, după părerea mea, nu trebuie supus în această perioadă unei schimbări de natură fiscală. El are și așa mari probleme de predictibilitate, trebuie lăsat să funcționeze pentru că este singurul care ține economia în echilibru și păstrează locuri de munca. Deci, dacă vrei, ca să ai locuri de muncă și să ai mai multe acumulări la buget, trebuie să îi permiți sectorului privat să lucreze ca o piață liberă or, deocamdată nu e cazul, pentru că nu și-a rezolvat problema energiei, plafonarea pe un an nu e rezolvată. Atunci când ea va ieși din nou din operaționalizare, prețurile vor exploda și vor lua energie și vor duce în faliment multe întreprinderi”, a mai spus analistul pentru sursa citată.

Citeşte şi Cod Fiscal 2022. Schimbări importante pentru banii românilor. Toate se aplică de la 1 ianuarie 2023

Mircea Coşea ar trebui să existe neapărat niște stimulente care să-i ajute pe angajatorii din mediul privat să facă faţă acestei perioade.

„Microîntreprinderile sunt afectate de scăderea plafonului la impozitare, iar pe de altă parte nu există încă nici un fel de stimulent din punct de vedere al unor orientări fiscale pentru stimularea unor activități ale sectorului privat. Și aici mă gândesc la stimularea activității de procesare a producției agricole. Aici ar trebui să existe neapărat niște stimulente, niște niște reduceri de impozite, niște excepții de la cota unică pe care văd că Guvernul nu le va accepta, pentru că, fără aceste excepții, adică fără ajutorarea sectorului de procesare, noi nu vom putea reduce importul de produse alimentare care aduc inflația în țară o dată cu fiecare biscuit importat.

Deci faptul că ai cotă unică nu înseamnă că nu trebuie să faci anumite excepții, pentru că cota unică este un instrument de stimulare a unor activități pe care Guvernul le consideră a fi important or aceasta stimularea se face prin anumite excepții, așa cum am avut noi excepții la construcții și la IT, lucru care s-a văzut prin dezvoltarea foarte importantă a acestora., acum ar trebui să mai folosim asta și la procesatorii agricoli. Dar văd că Guvernul se opune categoric și spune că trebuie să fie eliminate toate excepțiile de la cota unică, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de nici un stimul, or asta va fi foarte complicat pentru activitatea acestor societăți și, evident, incapacitatea măririi salariilor”, a mai declarat Mircea Coșea.