Majorare salarii în România. Angajatorii din privat, obligaţi de inflaţie să crească salariile pentru a-şi păstra angajaţii

Angajatorii din România au fost obligaţi să crească salariile angajaţilor, din cauza inflaţiei. Cei care nu fac asta se plâng că le pleacă oamenii şi nu mai au cu cine să lucreze.

12 iul. 2022, 17:38
Majorare salarii în România. Angajatorii din privat, obligaţi de inflaţie să crească salariile pentru a-şi păstra angajaţii

Majorare salarii în România. Angajatorii susţin că, din cauza inflaţiei, au fost obligaţi să mărească salariile oamenilor de mai multe ori în ultimul an. Chiar şi aşa, de cele mai multe ori majorările sunt sub media inflaţiei.

Majorare salarii în România. Ce se întâmplă cu salariile românilor care lucrează la privat

Potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică, indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între cel mediu net și inflație ) a fost de 97,9% în luna aprilie 2022 față de luna aprilie 2021, respectiv inflația a anulat integral majorarea salariului mediu net și a mai și adus o „gaură” de 2,1 puncte procentuale în puterea de cumpărare.

Citeşte şi Inflație explozivă în România. Prognoza pentru iunie a BNR a fost depășită. Cât de mult a scăzut puterea de cumpărare a românilor

Angajatorii spun că dacă nu ţin pasul cu inflaţia vor rămâne fără angajaţi.

”Am avut și plecări din cauza salariilor, la sfârșitul anului trecut și atunci ne-am dat seama că totuși e bine să ținem pasul cu inflația astfel încât angajații să poată rezista presiunii. De când am mărit salariile n-a mai plecat nimeni”, a spus Cornel Păunescu, patron firmă cadastrare, potrivit stirileprotv.ro.

Previziunile sunt însă sumbre. Chiar dacă patronii fac eforturi pentru a creşte salariile, cei mai mulți români tot nu reușesc să facă față cheltuielilor.

”Peste jumătate dintre ei spun că ar avea nevoie de o creștere de încă 20% din salariu ca să acopere partea care se vede în creșterile prețurilor. Se orientează către un job nou mai există și tendința, acolo unde se poate, de joburi part-time, în afara jobului de bază”, spune Ana Vișian, marketing manager platformă recrutare

Una dintre multinaţionalele din România a crescut salariile cu 14 la sută, fix cât să acopere nivelul actual al inflației.

”Vine cumva firesc, e nevoie de empatie și de dialog permanent. Pentru a ușura puțin povara de pe umerii colegilor noștri”, spune Emma Zeicescu, director comunicare companie din industria tutunului.

Conform unui studiu realizat de Pricewaterhouse Coopers, în urmă cu un an trei sferturi dintre companiile din România și-au suplimentat bugetele pentru salarii cu aproximativ 9,4%.

Reamintim că în luna mai, țara noastră a înregistrat o inflație anuală record de 14,5%, iar pentru anul viitor Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat o ușoară scădere, până la aproximativ 10%.

Citeşte şi Sprijin financiar de până la 4.550 de euro pentru români. Cine va beneficia de acești bani