Malaysia Airlines foloseşte spaţiul aerian al Siriei, după închiderea spaţiului aerian ucrainean

Compania Malaysia Airlines a folosit duminică spaţiul aerian al Siriei pentru un zbor către Londra, în ciuda războiului din această ţară, relatează agenţia Reuters după consultarea rutei acestui zbor observate pe site-ul Flightradar24, potrivit Agerpres.

22 iul. 2014, 07:45
Malaysia Airlines foloseşte spaţiul aerian al Siriei, după închiderea spaţiului aerian ucrainean

Pe respectivul portal se pot urmări în timp real traseele tuturor avioanelor civile oriunde în lume. Acest site a postat luni pe contul său de Twitter o hartă ce arată ruta urmată duminică de cursa MH4 Kuala Lumpur-Londra. Anterior, vineri şi sâmbătă, acelaşi zbor a folosit un culoar aerian diferit, prin estul Turciei.

Sute se zboruri sunt rerutate zilnic după închiderea spaţiului aerian din zona de conflict a estului Ucrainei, unde joi s-a prăbuşit un Boeing 777 aparţinând aceleiaşi companii, avionul fiind cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer.

Se pare că survolarea Siriei a fost rezultatul dificultăţii de a găsi un alt culoar aerian pe rutele congestionate dintre Europa şi Asia.

Presupusele cutii negre ale avionului malaezian prăbuşit, sub controlul rebelilor proruşi

Autoritatea aeronautică americană U.S. Federal Aviation Administration, ale cărei norme sunt printre cele mai stricte pe plan mondial, ‘recomandă insistent’ operatorilor aerieni să evite survolarea spaţiului aerian sirian, conform unei note postate în luna mai 2013 pe site-ul său.

În ciuda unor asemenea recomandări, survolarea zonelor de conflict, precum Siria sau Afganistan, nu este un fapt neobişnuit pentru companiile aeriene.

TRAGEDIE UCRAINA. Putin şi-a luat angajamentul să coopereze pentru recuperarea corpurilor