Mall-uri închise sâmbăta şi duminica. Restricţii dure înainte de Sărbătorile de iarnă

Mall-urile rămân închise în weekend în Constanţa, acolo unde Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a votat prelungirea carantinei pentru încă 14 zile.

09 dec. 2020, 10:23
Mall-uri închise sâmbăta şi duminica. Restricţii dure înainte de Sărbătorile de iarnă

Mall-uri închise sâmbăta şi duminica. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a votat, vineri, prelungirea carantinei în municipiul Constanţa pentru încă 14 zile.

Mall-uri închise sâmbăta şi duminica, înainte de Sărbătorile de iarnă

Mall-urile rămân închise în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia magazinelor care vând produse alimentare, farmacii, curăţătorii şi a celor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

“Magazinele sau centrele/parcurile comerciale îşi vor reconfigura, acolo unde este posibil, circuitele, astfel încât să se asigure circuite unice, separate pentru intrare şi pentru ieşire, poziţionate constructiv neadiacent.

Pe perioada aplicării măsurii de carantină zonală, în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, operatorii economici din centrele comerciale tip Mall îşi vor suspenda în continuare activitatea până la expirarea prevederilor prezentei Hotărâri, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu excepţia magazinelor care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie”, se mai arată în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeşte şi Slujbe de Crăciun, restricții fără precedent pregătite de autorități

Municipiul Constanţa a intrat în carantină pe data de 20 noiembrie, iar în momentul în care s-a luat această decizie rata incidenţei era de 9,11, iar în cursul zilei de 3 decembrie aceasta era de 10,54.

Stare de alertă de Revelion. Nelu Tătaru a făcut anunţul la vot

Stare de alertă de Revelion. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat că primii care vor fi vaccinaţi vor fi cei din sistemul medical şi a spus că se va vaccina, la rândul său.

Stare de alertă de Revelion. „Primii sunt cei din sistemul medical public şi privat. Avem aproape 550.000 de persoane în această cartografiere, urmând cei care sunt instituţionalizaţi, apoi cei care asigură bunăstarea şi buna funcţionare a societăţii. Sigur mă voi vaccina. Am repetat-o încă de la începutul acestei pandemii. Nu putem să ne imunizăm decât trecând prin boală sau făcând un vaccin. Tot acest an am aşteptat momentul în care să apară vaccinul. Acest vaccin a apărut, aşteptăm şi autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Sper să apară până de Crăciun şi atunci, din ianuarie să putem vaccina”, a declarat Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că starea de alertă va fi prelungită de pe data de 14 decembrie.

„În acelaşi timp, ne vom raporta la fiecare localitate în parte. Avem acele restricţii, acele reguli impuse. În măsura în care avem o scădere în comunitate, nu vor interveni reguli suplimentare. În momentul în care vom avea o creştere a numărului de cazuri noi, pot interveni şi reguli suplimentare”, a afirmat Tătaru.

Citeşte şi Noi restricţii în Europa. Danemarca închide şcolile pentru prima oară după luna aprilie, Grecia extinde lockdown-ul până în 2021

Sărbători de iarnă în stare de alertă. Cum vom petrece Crăciunul și Revelionul

„Vine o perioadă dificilă, în care pericolul ca în perioada ianuarie-februarie să existe din nou o creștere semnificativă a numărului de cazuri, dacă de sărbători nu vor fi respectate măsurile de protecție sanitară”, avertizează șeful DSU.

Arafat a menționat că Guvernul va prelungi starea de alertă pe data de 14 decembrie, moment în care va fi realizată și o analiză epidemiologică pentru a vedea dacă există nevoia impunerii, sau nu, unor noi restricții. Un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus, a explicat, vineri seara, la Digi24, Raed Arafat.

El a precizat că momentan nu au fost luate în calul eventuale noi restricții introduse pentru perioada sărbătorilor.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună.

Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții” – a declarat Arafat.

Petrecerile în familie nu pot fi interzise

Arafat a mai menționat că numărul persoanelor la o petrecere privată, în familie, nu poate fi controlat. Șeful DSU a spus că asta este greu, chiar dacă în alte țări europene s-au luat astfel de măsuri, legislația din România nu permite.

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a mai explicat Raed Arafat.