Mama unui marinar de pe nava amiral Moscova, scufundată de armata ucraineană, povesteşte ce i-a spus fiul său: „M-a sunat şi plângea din cauza a ceea ce a văzut. A fost terifiant”

Publicaţia independentă rusă "Novaia Gazeta. Europa" susţine că a vorbit cu mama unui marinar aflat pe nava amiral a marinei ruse, Moscova, atunci când aceasta a fost scufundată în urma unui atac cu rachete din partea armatei ucrainene.

18 apr. 2022, 19:05
Mama unui marinar de pe nava amiral Moscova, scufundată de armata ucraineană, povesteşte ce i-a spus fiul său: „M-a sunat şi plângea din cauza a ceea ce a văzut. A fost terifiant”

Potrivitg informaţiilor publicaţiei ruseşti, mai mult de 40 de marinari ruşi şi-au pierdut viaţa în atacul asupra navei Moscova, alte zeci fiind daţi dispăruţi şi răniţi.

Mama citată de „Novaia Gazeta. Europa” a declarat că fiul ei i-a spus într-un apel telefonic că nava „Moskva” a fost lovită de trei rachete venite dinspre uscat, de pe teritoriul ucrainean, relatează BBC.

„M-a sunat și plângea din cauza a ceea ce a văzut. A fost terifiant”, a povestit ea, adăugând că ea însăși a așteptat îngrozită vești despre fiul ei.

El i-a spus că nu vrea să îi dea detalii, pentru că ceea ce a văzut a fost oribil. Mulți dintre răniți și-au pierdut membrele din cauza exploziilor.

„Novaia Gazeta” nu menționează numele marinarului sau al mamei sale, pentru a-i proteja, dar spune că are dovezi că marinarul a servit într-adevăr pe „Moskva”.

Citeşte şi: SURSE Ofiţeri ai trupelor de elită britanice SAS ar fi antrenat militari ucraineni în folosirea armamentului de ultimă generaţie

Autoritățile ruse nu recunosc că nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost lovită de rachete ucrainene, așa cum susține Kievul, și spun că la  bord a avut loc un incendiu accidental, care a dus apoi la detonarea unor muniții aflate la bord, ceea ce a provocat avarii ale fuselajului. În cele din urmă, nava s-a scufundat în timp ce era tractată către portul Sevastopol din Crimeea, iar autoritățile ruse spun că asta s-a întâmplat din cauza unei furtuni pe mare, deși aplicațiile de monitorizare a vântului nu au indicat astfel de condiții meteo în momentul scufundării navei.

Moscova susține, de asemenea, că nu a înregistrat victime în rândul echipajului și că toți marinarii de la bord – al căror număr nu este cunoscut – au fost evacuați la timp. Ca să convingă, Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă imagini cu zeci de bărbați îmbrăcați în uniforme de marină, despre care a spus că ar fi chiar echipajul crucișătorului „Moskva”. Ei s-au întâlnit la Sevastopol cu șeful Marinei ruse, care le-a spus că vor servi în continuare în cadrul forțelor navale, deși nu mai au un vas.

Citeşte şi: Rusia acuză direct România că a trimis mercenari în Ucraina