Mămăliga, un aliat de nădejde când vine vorba de slăbit. Câte calorii are și cât de bună este pentru organism

Mămăliga este un aliment tradițional, care nu poate să lipsească de pe mesele românilor. Știai, însă, că este considerată un pordus dietetic?

12 feb. 2024, 10:06
Mămăliga, un aliat de nădejde când vine vorba de slăbit. Câte calorii are și cât de bună este pentru organism
Cum te ajută mămăliga să slăbești

Datorită conținutului redus de calorii, substanțelor nutritive din compoziție și a beneficiilor potențiale pentru sănătate, mămăliga poate face parte dintr-o dietă echilibrată și sanogenă. Se recomandă să fie consumată sub formă integrală, nu degerminată. Păstrarea unor porții moderate și asocierea alimntului cu o varietate de legume reprezintă alte indicații cheie ale specialiștilor.

Câte calorii are mămăliga, cum te poate ajuta să-ți menții geutatea și de ce ar trebui să o incluzi în alimentația ta.

Citește și: Mihaela Bilic, adevărul despre slăbitul cu ciorbă: „Când băgăm în stomac 3 polonice…!”

Mămăliga este un aliment sărac în calorii, atât timă cât este consumată în cantități moderate. Combinată cu alte alimente, precum brânza sau smântâna, conținiutul caloric crește. Iată câte calorii conține mămăliga:

Mămăliga simplă

100 g mămăligă simplă, preparată numai cu apă, conține doar 64 kcal, 14 g carbohidrați (glucide), aproape 2 g proteine, sub 1 g de grăsimi și 1 g de fibre. În general, porția este, însă, ușor mai mare, în jur de 125 g (¾ cană), furnizând 80 kcal și 17 g carbohidrați, arată Healthline.

Pentru menținerea greutății, o femeie normoponderală și activă are nevoie, în medie, de 2000 kcal/zi, iar un bărbat normoponderal și activ, de circa 2500 kcal/zi, arată lucrarea „Calories”.

Cu toate astea, necesarul caloric zilnic diferă de la o persoană la alta, în funcție de diferite aspecte – vârstă, sex, indice de masă corporală, nivel de activitate fizică, patologii prezente, sarcină sau alăptare. Astfel, un aliment cu 80 kcal pe porție este sărac în calorii.

Dacă este preparată cu unt sau ulei, conținutul de calorii crește semnificativ, deoarece grăsimile sunt bogate caloric. Alimentul are un conținut relativ mic de fibre, iar conținutul de proteine și grăsimi este neglijabil. Mămăliga poate fi combinată cu legume din abundență, surse de proteine și grăsimi sănătoase în cantități reduse, pentru a obține un preparat echilibrat.

Citește și: Mihaela Bilic, despre dieta cu brânză de vaci: „Se slăbește mult și repede. E campioană când vine vorba de slăbit”

Mămăligă cu brânză

Numărul caloriilor din mămăliga cu brânză depind de tipul de brânzeturi, deoarece acestea au un conținut variabil de grăsimi. Cele mai calorice brânzeturi sunt cele maturate, tari și semi-tari. Pentru a menține un echilibru în ceea ce privește caloriile, nu adăuga mai mult de 40-50 g brânză tare/semi-tare pe porție. Dacă alegi, în schimb, brânza proaspătă, poți crește cantitatea la 100-150 g:

  • 125 g mămăligă cu 50 g brânză telemea: 220 kcal
  • 125 g mămăligă cu 100 g brânză proaspătă integrală (5% grăsime): 180 kcal
  • 125 g mămăligă cu 100 g brânză proaspătă light (2% grăsime): 160 kcal

Dacă pe lângă brânză adăugați și o lingură de smântână cu 20 grăsime, conținutul caloric crește cu încă 20 kcal.

Mămăligă cu iaurt

Mămăliga cu iaurt natural este mai slab calorică decât cea cu brânză și smântână. În schimb, dacă folosești iaurt grecesc, aportul de calorii este similar:

  • 125 g mămăligă cu 125 g iaurt semidegresat (1,5%): 130 kcal
  • 125 g mămăligă cu 125 g iaurt integral (3,5%): 155 kcal
  • 125 g mămăligă cu 125 g iaurt grecesc (10%): 236 kcal

Dacă vrei să slăbești, mămăliga poate fi un aliat de nădejde în acest proces. Există două mecanisme posibile:

  • Prelungirea sațietății: Mămăliga poate amâna reapariția senzației de foame, arată WebMD. Totuși, acest efect este posibil atât timp cât alegi varianta de mălai superior sau integral, nu cel degerminat, cum este cel grișat. Mălaiul din bob integral este mai bogat în carbohidrați complecși, fibre și vitamine. Așadar, acordă atenție informațiilor de pe ambalaj;
  • Conținut caloric scăzut: Pentru că porția de mămăligă conține doar 80 kcal, te poate ajuta să obții o restricție calorică moderată fără să te simți înfometat.