Mamele minore vor primi de la stat burse de cel puțin 700 de lei pe lună. Bursele orfanilor se taie pentru că termenul există doar în „DEX”

Haos total în ceea ce privește bursele elevilor cu doar câteva zile înainte de începerea unui nou an şcolar.

30 aug. 2023, 21:30
Mamele minore vor primi de la stat  burse de cel puțin 700 de lei pe lună. Bursele orfanilor se taie pentru că termenul există doar în „DEX”

Burse 2023. „Tradiţia” măsurilor pompieristice dinaintea fieacărui an şcolar pare că se perpetuează an de an, iar 2023 nu putea să facă excepţie, când programul România Educată aduce legi care rescriu din temelii, nu neapărat în sensul bun, sistemul educaţional. Din nou, s-a aflat abia acum că sună clopoţelul pe 11 septembrie, astfel nu se explică de ce unii elevi vor învăţa pe manuale concepute pe când ei nu existau. De departe, cea mai gravă situaţie este în ceea ce priveşte bursele şcolare. Abia în urmă cu câteva zile s-a pus în dezbatere publică metodoligia de acordare a bonusurilor financiare pentru elevi şi s-a aflat că se pune semnul egalităţii între un elev de nota aproape 10 şi unul care abia a luat o medie puţin peste pragul evitării corigenţei. Explicaţiile sunt halucinante şi nu au niciun suport pedagogic, ci mai degrabă electoral. Dar nu este singura aberaţie.

Burse 2023. Începând cu anul 2020, bursele sociale s-au acordat pentru elevii orfani sau orfan de un singur părinte, cum sunt denumiți în ordinele de ministru, fără a fi condiționate de venit. În 2018 și 2019, bursa socială era doar pentru elevi orfani de ambii părinți, fără sa fie conditionata de venit.

Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor
Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, pusă în dezbatere de Ministerul Educației, face diferența între elevii cu un părinte decedat care pot primi bursă socială, dacă se încadrează într-un anumit venit pe membru de familie și elevii cu ambii părinți decedați, care pot beneficia de bursă socială indiferent de venit. Termenul de orfan nu mai apare deloc.

„Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă pentru a salva bugetul României. Este o discriminare să hotărăști acordarea bursei de orfan în funcție de venitul părintelui supraviețuitor”, a declarat pentru Edupedu.ro Lavinia Dinu, voluntar în Asociația Există Viață După Doliu.

Lavinia Dinu a lansat o petiție, Orfan în România, care a strâns peste 7000 de semnături, prin care se solicită modificarea articolului 10, litera b, din elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani. „Termenul de orfan este prevăzut doar în dex. În legislație nu există definit termenul de orfan, avem copii cu părinți decedați, așa că am adaptat practic codul civil”, spune, ăn replică Florian Lixandru

„Eu apreciez că limita pusă de Minister nu e una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil. Când analizăm discriminarea avem mai multe etape. Faptul că se justifică să introduci o limită este prima etapă care analizează dacă e proporțională acea limită, dacă e rezonabil”, spune preşedintele CNCD.

Burse 2023. Bătaie de joc, noile reguli din „România educată” îi recompensează pe elevii cu rezultate slabe şi îi pedepseşte pe cei cu coroniţă

Burse 2023. O altă prevedere din metodologie arată că mamele minore vor primi de la stat o bursă de cel puțin 700 de lei pe lună, dacă se întorc la școală după ce nasc, potrivit proiectului Ministerului Educației. Cuantumul burselor sociale va crește la 300 de lei, însă, elevii cu un părinte decedat vor beneficia de acest sprijin doar dacă venitul pe membru de familie e cel mult egal cu salariul minim pe economie. Apar burse tehnologice, de 300 de lei lunar, pentru cursanții din învățământul profesional și dual.

Ministerul Educației își motivează intenția prin faptul că bursele nu sunt doar un mod de stimulare a elevilor cu performanțe înalte, ci și un sprijin pentru cei din medii dezavantajate. În

Burse 2023. Venitul minim la nivelul acestui an este 1898 de lei. Elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni mai mic sau egal cu 1898 de lei pot lua bursă. Cei care au peste 1898 de lei venit pe membru de familie nu pot primi bursă socială.

proiect_Metodologie_cadru_acordare_burse_invatamant_preuniversitar

Bursele sociale se acordă, potrivit metodologiei, pentru:

c) elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

Ce înseamnă familie monoparentală?

Termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură şi copilul/copiii aflaţi în întreţinere şi care locuiesc împreună cu aceasta, conform metodologiei.

Prin persoană singură, se înţelege persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) este necăsătorită;

b) este văduvă;

c) este divorţată;

d) al cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;

e) al cărei soţ/soţie este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;

f) a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) – e).