Mamnoon Hussain este noul preşedinte al Pakistanului

Omul de afaceri Mamnoon Hussain a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Pakistanului, prin votul deputaţilor şi senatorilor din această ţără, a anunţat televiziunea de stat, potrivit AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
30 iul. 2013, 12:30
Mamnoon Hussain este noul preşedinte al Pakistanului

Omul de afaceri Mamnoon Hussain a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Pakistanului.  Candidatul Ligii Musulmane (PML-N) l-a devansat fără probleme pe rivalul său, Wajihuddin Ahmed, din partea formaţiunii Pakistan Tehreek e-Insaf (PTI), potrivit datelor provizorii prezentate de postul de televiziune. Hussain îi succede astfel lui Asif Ali Zardari, al cărui mandat în fruntea ţării se încheie la 8 septembrie.

În Pakistan, preşedintele este ales de un comitet restrâns de membri ai Parlamentului naţional şi de deputaţii adunărilor din cele patru provincii. Fiecare provincie dispune de acelaşi număr de voturi, o măsură menită să conserve un minimum de echilibru în această ţară unde mai mult de jumătate din populaţie trăieşte la Pendjab.

Alegerile prezidenţiale, prevăzute iniţial la 6 august, au fost devansate pentru marţi, 30 iulie, de Curtea Supremă – decizie criticată de Partidul Poporului Pakistanez (PPP) al preşedintelui Zardari, formaţiune care a trecut în opoziţie după înfrângerea suferită la legislativele din luna mai câştigate de Liga Musulmană condusă de premierul Nawaz Sharif. Nemulţumiţi de decizia justiţiei, reprezentanţii PPP au boicotat votul de marţi.

Mamnoon Hussain, membru al PML-N care a făcut avere în industria textilă, a ocupat pentru scurt timp funcţia de guvernator al provinciei sudice Sind, în 1999.