Managerul Institutului Matei Balş: Orice epidemie care se respectă ține între 3 și 5 ani

Managerul Institutului Matei Balş din Capitală avertizează că pandemia de coronavirus ar putea dura între 3 şi 5 ani. Cătălin Apostolescu spune că vârsta pacienţilor infectaţi cu covid a scăzut în valul trei al pandemiei, majoritatea persoanelor infectate fiind tineri.

24 mart. 2021, 17:34
Managerul Institutului Matei Balş: Orice epidemie care se respectă ține între 3 și 5 ani
Managerul Institutului Matei Balş: Orice epidemie care se respectă ține între 3 și 5 ani

Managerul Institutului Matei Balş din Capitală, medicul Cătălin Apostolescu, a constatat că vârsta pacienţilor infectaţi cu coronavirus a scăzut în valul trei al pandemiei. Potrivit acestuia, dacă până acum ne făceam griji pentru bătrâni, acum tinerii de 30, 40 de ani sunt în pericol.

Managerul Institutului Matei Balş: Pandemia este a întregii societăți

Citeşte şi Tulpina britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât celelalte tulpini. Rata de mortalitate este mai mare STUDIU

„Vârsta pacienților scade. Anul trecut ne era frică de bătrâni, aveau 90 de ani. Acum vedem tineri de 30, 40 de ani. Pandemia este a întregii societăți. De un an de zile propovăduim măsuri de limitare a răspândirii virusului, multă lume le ignoră. Avem nevoie ca toată lumea să înțeleagă că un an, doi renunțăm la concedii. În loc să ne adunăm 15 oamenii, să stăm să socilaizăm online. Dacă nu exisă acolaborarea cetățeanului, nu reușim”, a declarat medicul la Alephnews.ro. 

Cătălin Apostolescu a precizat că trebuie să folosim vaccinul la maxim şi chiar să accelerăm campania de vaccinare, explicând că „până nu se ajunge la 67% nu putem spera”.

„În primele șapte luni de zile au apărut o serie de medicamente care au dovedit că au activitate moderată. Nu avem niciun medicament cert, dar chiar si aceste medicamnete pot produce mult să nu evolueze boala. Ce mai avem în plus de acum un an, este vaccinul. Trebuie să folosim vaccinul la maxim și să accelerăm, în măsura în care se poate, campania de vaccinare. Până nu se ajunge la 67% nu putem spera. Orice epidemie care se respectă ține între 3 și 5 ani”, a explicat Apostolescu.

Medicul a mai explicat că majoritatea cazurilor noi de COVID-19 care ajung la spital sunt persoane infectate cu tulpina britanică.

Citeşte şi Andreea Moldovan: Valul trei al pandemiei de coronavirus nu poate fi depășit fără carantină

„Putem spune că tulpina britanică a devenit dominantă. Producatorii de vaccin garantează eficacitatea de 90%. Deci 95% vor fi protejați și 5% poate nu. Dacă avem mai multe vaccinuri așa ne mișcăm și noi mai repede. Posibil ca spre toamnă masa celor vaccinați să fie mai mare decat a celor nevaccinați.”, a mai precizat medicul.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat miercuri peste 6.100 de cazuri noi COVID în 24 de ore în România. La Terapie Intensivă sunt în prezent 1.351 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Până miercuri, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 913.143 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). De asemenea, până în prezent 22.579 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.03.2021 (10:00) – 24.03.2021 (10:00) au fost raportate 137 de decese .