Managerul Spitalului Judeţean Sibiu: Coplata va acoperi doar valoarea unei facturi la gaz

Managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Liviu Cotârlă, va propune Consiliului de Administraţie ca valoarea coplăţii să fie de 5 lei, susţinând că suma care va fi colectată nu va ajuta, deoarece va acoperi doar valoarea unei facturi de gaz.

RomaniaTV.net
22 mart. 2013, 10:57
Managerul Spitalului Judeţean Sibiu: Coplata va acoperi doar valoarea unei facturi la gaz

Managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Liviu Cotârlă, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va propune Consiliului de Administraţie să aprobe suma minimă pentru coplată.

„În cursul dimineţii de miercuri vom trece prin Consiliul de Administraţie, conform contractului cadru care deja a trecut prin şedinţă de Guvern, cuantumul acestei coplăţi pentru fiecare pacient care va fi internat în spitalul nostru şi care, la externare, va trebui să plătească o sumă între 5 şi 10 lei. Propunerea mea pentru Consiliul de Administraţie va fi ca această sumă să fie în cuantum de cinci lei, iar consilierii vor hotări în consecinţă”, a spus Cotârlă.

Acesta a afirmat că va propune suma minimă pentru coplată deoarece „în condiţiile financiare de astăzi ale populaţiei este o sumă care poate să fie suportată aproape de către oricine”.

Potrivit lui Cotârlă, în Spitalul Judeţean Sibiu au fost internate, anul trecut, 37.636 de persoane, astfel că unitatea ar fi putut încasa suma de 188.180 de lei, bani care „nu aduc mari schimbări în situaţia financiară”, având în vedere că întreţinerea lunară a unităţii spitaliceşti ajunge la aproximativ 7 milioane de lei.

„Asta (suma încasată din coplată – n.r.) ne ajută cu plata facturii de gaz metan pentru o lună intermediară, nici de vară, nici de iarnă, pentru că în luna decembrie am avut factură de două miliarde de lei vechi”, a afirmat Cotârlă.

Acesta a adăugat că mulţi dintre cei care vin să se interneze în spital fac parte din categoriile exceptate de la coplată, respectiv pensionari cu venituri mici, gravide şi persoane cu dizabilităţi.

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă cuprinsă cuprinsă între 5 şi 10 lei, reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare.

Taxa va fi plătită o singură dată, la externarea din spital, indiferent de durata spitalizării, iar anumite categorii de pacienţi sunt excluse, printre care internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele şi lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a precizat că suma ce va fi achitată ca şi coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie, dar trebuie să se încadreze între 5 şi 10 lei.