Managerul Spitalului „Victor Babeş”: Suntem la capacitate maximă, este totul ocupat. Secția de copii e plină

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a afirmat, marţi seară, că aproape toate paturile sunt ocupate şi a precizat că secţia de copii este plină, în special cu cazuri de rujeolă, gripă și Covid.

09 ian. 2024, 22:46
Managerul Spitalului „Victor Babeş”: Suntem la capacitate maximă, este totul ocupat. Secția de copii e plină

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a fost întrebată, marţi, la Medika TV, care este situaţia cazurilor în unitatea sanitară pe care o conduce.

„Suntem practic la capacitate maximă. Este totul ocupat în spital, în limita câtorva paturi libere de izolare, în cazul pacienţilor infectaţi cu mai multe tipuri de germeni, dar din punct de vedere al patologiei suntem practic plini. Secţia de copii este plină în special cu rujeolă, dar şi cu cazuri de gripă şi cu cazuri de Covid şi alte tipuri de afecţiuni. Incredibil de multe se internează în fiecare zi, cred că zece cazuri. (…) În restul spitalului sunt cazurile de gripă, mai ales la pacienţii adulţi sau la pacienţii vârstnici, tot nevaccinaţi, cazuri de COVID, cazuri de alte tipuri de pneumonii de sezon, precum şi patologia noastră de toate zilele. Cert este că devine din ce în ce mai greu să poţi să izolezi pacienţii în aceste condiţii unii de ceilalţi, pentru că evident că nu poţi să aşezi un bolnav cu un tip de afecţiune lângă un bolnav cu o altă boală contagioasă. Aşa că ne luptăm să acomodăm toţi pacienţii, să le oferim un maximum de suport medical, în condiţiile în care noi suntem din ce în ce mai puţini şi în special personalul medical mediu”, a declarat Simin Aysel Florescu.

Ministerul Sănătății face recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii la redeschiderea școlilor
Ea a mai fost întrebată despre pacienţii infectaţi simultan cu mai multe tipuri de germeni.„De exemplu, este vorba de pacienţii cu gripă sau cu COVID sau cu rujeolă pe care trebuie evident să îi separi, ori singuri, ori împreună cu pacienţi care au aceeaşi patologie. Nu poţi să combini gripa cu infecţia Sars-Cov-2 şi cu rujeola. Pe de altă parte, vorbim de pacienţi care sunt infectaţi sau colonizaţi cu germeni de diverse tipuri. Vorbim de microbi în acest caz nu numai de virusuri, cum am spus până acum, şi germeni care sunt multi-rezistenţi. Acei pacienţi trebuie izolaţi practic singuri. Aşa că este o dublă provocare, pe lângă numărul mare de cazuri, şi existenţa acestor cazuri care trebuie izolate, fiecare în altă parte, reprezintă într-adevăr o problemă din ce în ce mai stringentă”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”.

Întrebată ce prevede pentru săptămânile următoare din acest punct de vedere, Simin Aysel Florescu a răspuns: “Păi ce am putea avea decât o creştere a numărului de cazuri. Lunile ianuarie, februarie, martie probabil că deja în februarie vom atinge un vârf, cred, şi după aceea, în martie vom sta într-un platou aşa, până prin mai. Cam aşa se întâmplă în fiecare an, în ultimii trei ani a fost pandemia şi am văzut mai puţin aşa ceva, dar acum clar că ne reluăm vechile obiceiuri, să zic aşa, cu tristeţe”.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a afirmat că unitatea sanitară pe care o conduce are un deficit de 105 posturi şi a precizat că au plecat oameni instruiţi, care ştiau ce au de făcut şi a adăugat că acum în cel mai bun caz ar putea fi angajaţi începători care au nevoie de o perioadă lungă de rodaj.

Ea a adăugat că au renunţat oameni cu experienţă şi nu poate fi compesată plecarea lor. “Deci este într-adevăr o adevărată tragedie din punctul acesta de vedere, pentru că au plecat oameni cu experienţă, oameni care ştiau ce au de făcut la locul lor de muncă, iar acum suntem în situaţia de a nu putea compensa plecarea lor. Şi cred că chiar dacă, să zicem, s-ar debloca instantaneu toate posturile blocate anul trecut, nu ştiu cât de multă lume am mai putea aduce la acel nivel de cunoştinţe şi la acel nivel de responsabilitate.  Asta e problema”, a mai declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”.

Ministerul Sănătății face recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii la redeschiderea școlilor

Aproximativ 300 de prezentări pe zi au fost înregistrate în prima săptămână din an la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, zilnic, 10-15 copii zilnic necesitând internare, au declarat pentru News.ro reprezentanţii unităţii sanitare.

”La UPU au fost aproximativ 300 de prezentări pe zi, in prima săptămână a anului. Au necesitat internare  10 -15 copii pe zi. Se eliberează locuri de la o zi la alta”, au afirmat reprezentanţii spitalului.

Aceştia au precizat că ”garda se termină cu toate locurile ocupate”.

Ei au precizat că numărul copiilor care necesită internare este mai mare comparativ cu locurile disponibile şi că întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte izolarea patologiilor.

”Cazurile de gripă şi de rujeolă se trimit pe cât posibil la spitalele de boli infecţioase. Avem şi noi saloane pentru pacienţii cu gripă, COVID şi cu alte viroze”, au explicat reprezentanţii Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Citește și: Medicii din București amenință cu greva generală în plin sezon al virozelor și gripei. Lider SANITAS: ”Suntem epuizaţi de muncă, în timp ce alţi bugetari nici nu s-au întors din vacanţe”. Reacţia ministrului Rafila

Ministerul Sănătății face recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii în școli

Ministerul Sănătății a transmis o listă de recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii, la reluarea cursurilor școlare.

”Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile în care copiii și cadrele didactice desfășoară cursurile școlare și preșcolare.

Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spațiilor unde se desfășoară cursurile”, susțin reprezentații Ministerului Sănătății într-un comunicat de presă.

Citește și: Gripa face ravagii în rândul copiilor! Ce se va întâmpla după deschiderea școlilor. Medicul Adrian Marinescu aruncă bomba

Iată ce reguli de igienă recomandă Ministerul Sănătății:

  • igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
  • igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
  • igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
  • evitarea schimburilor de obiecte personale.

Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii:

  • informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
  • personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
  • realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
  • în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.

Măsuri preventive specifice și de informare:

  • vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
  • derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.

Măsuri organizatorice și logistice:

  • afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;
  • asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.