Stare de alertă din cauza gripei. Ministerul Sănătății recomandă triaj zilnic în școli, iar copii bolnavi care strănută, au febră să rămână acasă

După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică. Medicii se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească în zilele următoare. În acest context, Ministerul Sănătății a transmis o serie de recomandări pentru școli.

04 feb. 2024, 11:01
Stare de alertă din cauza gripei. Ministerul Sănătății recomandă triaj zilnic în școli, iar copii bolnavi care strănută, au febră să rămână acasă

„Părinții care au copii bolnavi, care strănută, au febră, simptomatologie specifică virozelor, să îi rețină la domiciliu, triaj zilnic în școli”, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, după ce a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă.

În săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) au fost:

133.057 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (98.011) și cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variația în plus față de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%.

9.151 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ 3.405 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii țări, cele mai multe fiind în municipiul București (1301) și în județele Cluj (1032), Prahova (582), Constanța (476), Iași (456) și Buzău (429).

Citește și: EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de gripă din România: ”Avem șase decese de gripă într-o săptămână. Sunt multe virusuri care produc infecții”

43 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 18 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

320 cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat și 4 cu virus B).

”Nu vor fi restricții pentru populație”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Citește și: Alertă în spitale din cauza numărului de cazuri de gripă: ”Camerele de gardă vor fi pline”

Ministerul Sănătății a recomandat informarea periodică a părinților, de către școală, de a nu trimite la școală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât și a transmis un set de recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respiratorii, în care a inclus și un sfat pentru cadrele didactice – profesorii cu simptome respiratorii vor evita intrarea în colectivitate.

Recomandările ministerului Sănătăţii:

  1. Realizarea triajului zilnic la nivelul unităților școlare sau preșcolare.
  2. Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie
  3. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
  4. Aerisirea periodică a încăperilor
  5. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință

”Recomandăm părinților care au copii bolnavi care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie.”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.