Mănânci mai mult de o dată pe săptămână prăjeli? Vezi la ce riscuri te expui

Persoanele care consumă mâncare prăjită mai mult de o dată pe săptămână se expun de trei ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi de un anumit tip de cancer, potrivit unui studiu recent, care arată că produsele de tip fast-food precum cartofii prăjiţi, puiul prăjit şi gogoşile joacă un rol semnificativ în dezvoltarea unor forme agresive şi periculoase ale acestei boli.

RomaniaTV.net
20 feb. 2013, 14:43
Mănânci mai mult de o dată pe săptămână prăjeli? Vezi la ce riscuri te expui

Deşi alte studii au sugerat că o dietă care conţine prăjeli nu poate afecta probabilitatea ca un bărbat să se îmbolnăvească de cancer de prostată, această cercetare este prima care evidenţiază pericolul pe care îl reprezintă mâncarea prăjită, scrie Daily Mail.

Rezultatele publicate în jurnalul The Prostate arată că obiceiul de a lua gustări formate din mâncăruri prăjite mai mult de o dată pe săptămână duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului cu o proporţie între 30 şi 37 la sută, comparativ cu situaţiile în care acest tip de mâncare este consumat mai puţin de o dată pe lună.

Riscurile apariţiei cancerului de prostată cresc odată cu vârsta şi sunt legate şi de elementele genetice, bărbaţii peste 50 de ani fiind mai predispuşi spre a dezvolta o tumoare.

Experţii de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle au analizat datele furnizate de două studii la care au participat 1.549 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată şi alţi 1.492 de bărbaţi de vârstă apropiată cu o stare de sănătate bună.

După ce participanţii, cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, au completat chestionare detaliate despre obiceiurile lor alimentare, specialiştii au luat în considerare şi alţi factori care ar putea influenţa probabilitatea de a se îmbolnăvi de cancer de prostată: greutatea, vârsta, istoricul familiei în privinţa bolii şi contextul rasial.

Citeşte şi 30 de minute de mişcare pe zi ajută la scăderea riscului de cancer la sân

Aceştia au putut apoi identifica nivelul la care consumul de cartofi prăjiţi, carne de pui şi gogoşi cel puţin o dată pe săptămână afectează riscul de cancer.

Potrivit doctorului Janet Stanford, care a condus cercetarea, acesta este primul studiu care ia în considerare asocierea mâncărurilor prăjite în ulei cu riscul de cancer de prostată.

Citeşte şi Reguli esenţiale ca să ţii cancerul la distanţă

„Legătura a rezultat ca fiind limitată la cel mai înalt nivel de consum – definit în studiul nostru ca mai mult de o dată pe săptămână”, a spus Stanford, adăugând că acest lucru sugerează că mâncarea prăjită consumată cu regularitate conferă un risc deosebit privind dezvoltarea cancerului la prostată.

În timp ce nu este cunoscut motivul exact pentru care produse ca puiul şi cartofii prăjiţi ar putea amplifica riscul de cancer, o teorie ar fi că, atunci când uleiul pentru gătit este încins la temperatura ridicată necesară pentru prăjire, componentele potenţial cancerigene se pot forma în mâncare.

Citeşte şi Alăptatul poate reduce riscul de cancer ovarian

Un astfel de component este acrilamida, adesea prezentă în chipsuri sau cartofi prăjiţi. Altele includ două grupe de chimicale numite amine heterociclice şi hidrocarboni aromatici policiclici, care pot apărea în carnea gătită la temperaturi înalte.

Mâncărurile prăjite sunt bogate şi în alte substanţe dăunătoare care provoacă inflamarea şi degradarea celulelor din organism, care apare în cazul cancerului. De exemplu, un piept de pui prăjit în ulei timp de 20 de minute conţine de nouă ori mai multe astfel de substanţe faţă de un piept de pui fiert timp de o oră.

Citeşte şi S-a descoperit o proteină care influenţează evoluţia cancerului de colon

Totuşi, potrivit Cancer Research UK, ar fi prea devreme pentru a afirma cu siguranţă că există o legătură între mâncarea prăjită şi cancerul la prostată.

Importanţa alimentaţiei în cazul acestui tip de cancer a mai fost demonstrată şi în alte rânduri. Anul trecut, de exemplu, un studiu a descoperit că un regim bogat în peşte uleios ar putea elimina şansele de a muri din cauza cancerului de prostată cu 40 la sută, cel mai probabil pentru că peştele conţine proprietăţi anti-cancer care încetinesc creşterea celulelor maligne.