Mâncăruri sănătoase care pot deveni toxice, consumate în exces

Mâncarea trebuie consumată cu moderaţie, iar acest lucru nu este valabil numai în cazul deserturilor delicioase, a pâinii, a pastelor făinoase sau a vinului roşu, ci şi în cazul altor mâncăruri, considerate sănătoase. Iată despre ce este vorba!

09 iun. 2016, 09:22
Mâncăruri sănătoase care pot deveni toxice, consumate în exces

Nucile braziliene

Aceste nuci sunt cunoscute pentru că au o cantitate importantă de seleniu, un element care joacă un rol esențial în reproducere și ajută organismul să lupte cu infecţiile. O nucă de Brazilia poate să asigure aproape de două ori mai mult seleniu decât ai nevoie într -o zi.

Este indicat consumul moderat de nuci de Brazilia, în cazul în care exagerezi putând să apară o intoxicaţie cu seleniu, ceea ce poate duce la apariția problemelor gastrointestinale, căderea părului, chiar şi tulburări cardiovasculare.

Spanacul

Spanacul şi sfecla roşie sunt legume bogate în oxalaţi, care au şi rolul de a alimenta bacteriile sănătoase din intestin. Dar, dacă eşti predispus la pietre la rinichi, consumul prea multor alimente bogate în aceste substanţe poate fi dănător. Oxalaţii pot favoriza formarea de pietre la rinichi.

Tonul

Este uşor de pregătit şi gustos, mai ales datorită conţinutului de acizi graşi Omega-3. Însă tonul consumat în exces poate fi dăunător, din cauza mercurului. Iar intoxicaţia cu mercur este una dintre cele mai periculoase, pentru că poate duce la simptome precum pierderi de memorie, dureri de cap, probleme cu vedere, cât şi afecţiuni ale sistemului nervos.

Cantitatea de ton pe care o poate consuma o persoană depinde şi de greutate. Astfel, o persoană care are mai puţin de 49 de kg nu ar trebui să depăşească 120 de grame de ton pe săptămână.

Carnea roşie, stridiile şi fasolea

Toate cele trei sunt surse importante de fier, mineral care joaca un rol esenţial în furnizarea de oxigen către muşchi, dar şi pentru prevenierea anemiei.

Și, în timp ce lipsa de fier e poate face să te simţi slab şi obosit, fierul în exces poate duce la insuficienţă hepatică. De aceea, este important să nu consumi aceste măncăruri în exces şi, de asemenea, să nu iei suplimente cu fier fără să îţi recomande un medic acest tratament.

Află cum să prepari sănătos icrele de pește AICI