Manda: Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni de competenţa sa

Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, luni, că preşedintele Klaus Iohannis poate participa la şedinţele de Guvern şi poate să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni care vizează competenţele sale. În caz contrar, Guvernul a anunţat că nu-i va transmite ordinea de zi, apreciind că Executivul ”a procedat corect”.

RomaniaTV.net
17 dec. 2018, 13:23
Manda: Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni de competenţa sa

”Preşedintele Klaus Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi poate să conducă şedinţele de Guvern, dacă sunt pe ordinea de zi a celor şedinţe chestiuni care vizează competenţele domniei sale, apărare, ordine publică. nu le ştiu acum pe toate, sunt prevăzute în Constituţie. Dacă nu au legătură cu domeniul de competenţă al domniei sale, am înţeles că Guvernul a spus că nu o să îl anunţe, motiv pentru care cred că procedat corect”, a declarat, luni, la parlamenta social-democratul Claudiu Manda.

Răspunzând unei întrebări, Manda a repetat declaraţia: ”Am spus că procedat corect”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni, o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului.

„Stimată doamnă Prim-ministru, în vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituţie, vă solicit să îmi transmiteţi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului”, îi scrie şeful statului premierului, referindu-se la articolul conform căruia  „preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”, iar „preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Demersul preşedintelui vine în contextul în care PSD a anunţat că ia în calcul emiterea unei OUG privind codurile penale şi a informaţiilor referitoare la posibilitatea adopetării unui act normativ privind amnistia şi graţierea.