Mandat de arestare pe numele preşedintelui Sudanului. Omar al-Bashir ar putea fi predat TPI de la Haga

Un înaltă instanţă africană a emis un ordin provizoriu prin care i se interzice preşedintelui Sudanului, Omar al-Bashir, să părăsească ţara. Şeful statului sudanez va trebui să rămână în ţară până când justiţia va decide dacă Bashir va fi predat Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.  

14 iun. 2015, 12:59
Mandat de arestare pe numele preşedintelui Sudanului. Omar al-Bashir ar putea fi predat TPI de la Haga

Preşedintele sudanez se află, deocamdată, la Johannesburg, în Africa de Sud, la un summit al Uniunii Africane (UA). Asupra lui Omar al-Bashir planează acuzaţii de crime de război şi genocid, legate de conflictul din Darfur.

TPI a cerut autorităţilor din Africa de Sud să îl aresteze pe Omar al-Bashir, însă acestea nu au făcut-o deocamdaă. Dealtfel, Bashir este bine primit de către oficialităţile sud-africane, iar pe de altă parte, există unele tensiuni între TPI şi UA, unele ţări de pe continentul african acuzând înalta instanţă internaţională că îi tratează inegal pe africani.

Bashir are interdicţie de călătorie în ţări străine. Cu toate acestea, el şi-a unii prieteni din alte state africane şi din Orientul Mijlociu. TPI a emis până acum două ordine de arestare împotriva lui Bashir, bazându-se pe statele membre ale UA că vor pune în aplicare aceste ordine, dar niciunul dintre acestea nu a fost aplicat de nicio ţară membră.

Activiştii pentru Drepturile Omului şi principalul partid de opoziţie din Africa de Sud au cerut arestarea liderului sudanez.

Conflictul din Darfur a izbucnit în 2003, când rebelii au întors armele împotriva trupelor guvernamentale. Potrivit statistilor ONU, peste 300.000 de persoane au murit, cele mai multe din cauza bolilor.