Mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu a fost retras după şase ani

Condamnarea omului de afaceri Puiu Popoviciu la închisoare cu executare, în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost suspendată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în 21 iunie 2023.

30 iun. 2023, 21:46
Mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu a fost retras după şase ani

În urma acelei decizii, Curtea de Apel București a luat o decizie importantă în acest caz, respectiv retragerea mandatului european emis pe numele lui Puiu Popoviciu, în urmă cu 6 ani.

Astfel, la acest moment, omul de afaceri este, în sfârșit, liber. Mandatul de arestare fusese emis în anul 2017, pe data de 3 august, iar judecătoarea CAB Liana Arsenie a dispus reunirea laturii penale cu latura civilă a dosarului în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe Gabriel ”Puiu” Popoviciu. Decizia CAB a fost luată vineri, 30 iunie 2023.

“În temeiul disp. art. 44 C. proc. penală, reunește latura penală a cauzei ce formează obiectul dosarului penal nr. 8709/2/2022* la lăutura civilă a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 46/1/2020 în vederea soluționării unitare a cauzei.

În temeiul disp. art. 95 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, retrage Mandatul european de arestare nr. 3 din data de 3 august 2017 emis de Curtea de Apel București – Secția I penală, pe numele condamnatului Popoviciu Gabriel – Aurel.

Cu apel odată cu fondul cauzei în ceea ce privește reunirea cauzelor, fără cale de atac în ceea ce privește retragerea mandatului european de arestare. Pronunțată prin punerea la dispoziția procurorului și a părților prin mijlocirea grefei instanței, azi 30.06.2023”, se precizează în minuta hotărârii CAB.

Citeşte şi: Robert Cazanciuc, despre Legea Anastasia: „Oamenii s-au săturat să vadă morţi pe şosele fără să răspundă aproape nimeni”

După ce CAB  a suspendat condamnarea de 7 ani pe care a primit-o în dosarul ”Băneasa”, omul de afaceri Puiu Popoviciu a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că această decizie a Curții de Apel București înseamnă, practic, o ”normalitate”.

Retrimiterea dosarului spre rejudecare îl determină pe Puiu Popoviciu să spere într-o ”judecată dreaptă, corectă”, acesta insistând în a preciza că acuzația de corupție care i-a fost adusă este una nefondată.

”Aș avea multe de zis după atâția ani de abuzuri judiciare… Sper să am în sfârșit o judecată dreaptă, corectă și atât. Mi-am iubit și respectat țara necondiționat, chiar și când am fost în poziții antagonice din cauza unor abuzuri și nedreptăți judiciare. Prin toate mijloacele am continuat, chiar și în ultimii ani, să ajut la crearea unei imagini mai bune a țării în care m-am născut și am fost educat.

Eu am fost acuzat de corupție, dar comisarul anticorupție a declarat în fața instanței că nu a primit nimic de la mine, nici direct, nici indirect, scrie foarte clar. Alt revizuent din acest dosar, un alt ofițer implicat în cazul meu, este cel care a dat acea pungă cu materiale promoționale, care nu era de la mine. În cazul revizuirii lui, judecătoarea Curții de Apel a spus clar că acea pungă nu este de la mine, ci de la el, eu nici nu știam de existența acelui om, la acea vreme. Nu-mi doresc decât normalitate”, a declarat omul de afaceri Puiu Popovici, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Cea mai vulnerabilă categorie socială, apărată de lege | EXCLUSIV