Mănescu: Termenul de plată pentru privatizarea CFR Marfă este 14 octombrie

Privatizarea CFR Marfă nu trebuie să depăşească termenul de 15 octombrie, prevăzut în Scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, iar termenul de plată integrală a pachetului de acţiuni este 14 octombrie, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
10 oct. 2013, 12:24
Mănescu: Termenul de plată pentru privatizarea CFR Marfă este 14 octombrie

„Suntem în termenii contractului, ca şi până acum. Am spus de la început: avem un contract, avem o Hotărâre de Guvern, trebuie să respectăm cele 60 de zile. În Scrisoarea de intenţie semnată cu FMI se prevedea foarte clar că această privatizare nu trebuie să depăşească termenul de 15 octombrie. Este prevăzut acest termen în Scrisoarea de intenţie cu FMI, de aceea s-a şi făcut o Hotărâre de Guvern. Termenul de plată a banilor este 14 octombrie”, a spus Ramona Mănescu.

Ramona Mănescu a cerut pe 26 septembrie Consiliului Concurenţei şi consultanţilor un punct de vedere privind termenul de finalizare a privatizării CFR Marfă, stabilit acum pentru 15 octombrie, precizând că o eventuală prelungire va fi discută în Guvern.

„Am văzut că a fost lansată această discuţie cu privire la decizia Consiliului Concurenţei, care este aşteptată şi sigur că este foarte importantă. (…) Termenele prevăzute în HG şi în contract sunt foarte clare. Noi ne dorim ca domnul Gruia Stoica şi GFR să-şi poată onora obligaţiile în aceste termene. Dacă va exista o nouă hotărâre de Guvern de prelungire a termenelor, asta rămâne să discutăm în Guvern, să cerem punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, al consultanţilor, şi să vedem dacă într-adevăr în contractul pe care îl avem, în hotărârea de guvern care a fost dată (…) putem într-adevăr să prelungim termenul. Orice prelungire a termenului trebuie să se facă în spiritul legii, în spiritul contractului”, a declarat ministrul Transporturilor agenţiei Mediafax.

Ea a afirmat că a solicitat deja Consiliului Concurenţei şi consultanţilor un punct de vedere privind acest subiect, adăugând că toate măsurile luate în afara hotărârii de guvern existente trebuie să fie legale, justificate şi oportune.

Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a depus marţi, la Consiliul Concurenţei, notificarea privind achiziţia a 51% din CFR Marfă. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate în tranzacţie şi piaţa de profil.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind această tranzacţie.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată la jumătatea lunii august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv jumătatea lunii octombrie.