Manevre militare în Marea Neagră cu nave de lupta americane şi ucrainene

Distrugătorul american USS ROSS și fregata ucraineană Ghetman Sagaidacinîi au fost angajate, timp de două zile, în manevre comune în Marea Neagră, care s-au încheiat marți, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev, informează AFP.

02 iun. 2015, 14:33
Manevre militare în Marea Neagră cu nave de lupta americane şi ucrainene

Exercițiile ‘de apărare antiaeriană și antisubmarin’ au avut drept obiectiv ‘îmbunătățirea coordonării în cadrul unui grup multinațional, în conformitate cu normele NATO’, se subliniază într-un comunicat al ministerului ucrainean.

De partea ucraineană, la aceste manevre au participat, de asemenea, un elicopter KA-27 și un avion AN-26.

Ucraina, care este angajată într-un conflict armat cu separatiști proruși în est — conflict în care au murit deja peste 6.400 de oameni, într-un an de zile — și-a multiplicat în ultimul timp manevrele comune cu SUA, stârnind furia Rusiei.

La sfârșitul lunii aprilie, 300 de parașutiști americani au fost desfășurați pentru mai multe luni în vestul Ucrainei (numele operațiunii: ‘Fearless Guardian’), pentru a antrena 900 de soldați ai Gărzii Naționale ucrainene în vederea combaterii rebelilor separatiști, totul la cererea Kievului și urmând să dureze șase luni.

Rusia acuză SUA că a organizat revolta populară din Piața Independenței din Kiev (Maidan Nezalejnosti), de la sfârșitul lui 2013-începutul lui 2014, revoltă reprimată prin vărsare de sânge și care a dus la prăbușirea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici. Au urmat anexarea Crimeii, în martie 2014, apoi declanșarea rebeliunii separatiste în estul Ucrainei.

La rândul lor, Kievul și Occidentul acuză Moscova de înarmarea rebelilor proruși din est și de trimiterea de trupe în aceste regiuni, acuzații pe care Moscova le respinge în mod constant.