Manifestanţi kosovari vor să împiedice ratificarea acordului de la Bruxelles

Aproximativ 300 de manifestanţi ai unei mişcări de opoziţie ostile Serbiei au blocat joi intrările Parlamentului, în Kosovo, cu scopul de a-i împiedica pe deputaţi să se reunească pentru a ratifica acordul de normalizare a relaţiilor cu Serbia, parafat în aprilie, la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
27 iun. 2013, 10:26
Manifestanţi kosovari vor să împiedice ratificarea acordului de la Bruxelles

Manifestaţia intervine a doua zi după o reuniune a miniştrilor de Externe ai UE, la Luxemburg, care au recomandat deschiderea negocierilor cu Serbia în vederea aderării acesteia la blocul celor 27 la o dată ce ar putea fi fixată pentru sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Miniştrii au recomandat, de asemenea, deschiderea unor negocieri în vederea semnării unui „acord de asociere şi stabilizare” cu Kosovo.

Aceste două decizii au recompensat eforturile Belgradului şi Priştinei în implementarea acordului privind normalizarea relaţiilor.

Manifestanţii, reuniţi la îndemnul mişcării Autodeterminare, o a treia forţă parlamentară care pledează pentru unirea Kosovo cu Albania, flutură pancarte pe care se poate citi că „acordul nu va trece” sau „nu se poate edifica un stat cu hoţii”.

Manifestanţii şi forţele de ordine sunt în stare de tensiune.

Kosovo şi-a proclamat unilateral, în 2008, independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul nu o recunoaşte.

Mişcarea Autodeterminare se opune oricărei forme de dialog cu Serbia.