Manifestanţii îi reproşează premierului Erdogan că vrea să „islamizeze” societatea turcă VIDEO

Turcia rămâne în continuare marcată de proteste. Cel puţin doi oameni ar fi murit în urma manifestaţiilor, dar cifra nu a fost confirmată oficial.

RomaniaTV.net
03 iun. 2013, 06:16
Manifestanţii îi reproşează premierului Erdogan că vrea să „islamizeze” societatea turcă VIDEO

Protestele au început săptămâna trecută la  Istanbul. Au fost la început paşnice, însă rapid au devenit violente şi s-au extins în mai multe oraşe, între care şi capitala Ankara. Oamenii protestau iniţial faţă de desfiinţarea unui parc, dar acum manifestaţiile se îndreaptă împotriva guvernului.

Poliţiştii turci sunt acuzaţi de violenţe pentru reprimarea manifestaţiilor. Ei au intervenit cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc.

În ultimele şase zile, peste 235 de manifestaţii au avut loc în Turcia. Oamenii susţin că ei au vrut să protesteze paşnic, însă poliţiştii au fost cei care i-au atacat.

Câteva mii de persoane continuau duminică seara târziu să manifesteze împotriva Guvernului islamisto-conservator, în cartierul rezidenţial Kavaklidere, la Ankara, după ce au fost dislocate în mod brutal, anterior, de către poliţie, din piaţa centrală Kizilay, în capitală. „Nimeni nu te vrea, Tayyip”, scandau protestatari la Ankara.

Manifestanţii îi reproşează premierului Erdogan faptul că este prea conservator şi că vrea să „islamizeze” societatea turcă. „Toţi turcii se află sub presiune de 10-11 ani”, a declarat pentru AFP Hallit Aral. „Astăzi, toată lumea vrea ca premierul să plece”, a subliniat el.

Manifestaţii de solidaritate cu protestatarii turci au fost organizate şi în mai multe ţări, printre care Grecia şi Germania. În acest timp, premierul Erdogan a criticat violenţele din Istanbul şi din celelalte oraşe ale ţării.