Manifestanţii proeuropeni ucraineni recurg la umor pentru a contesta puterea

Cântecele, înregistrările video şi glumele făcute de opozanţii ucraineni pe seama preşedintelui Viktor Ianukovici şi premierului Mikola Azarov reprezintă o formă de protest foarte apreciată de adversarii regimului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
16 dec. 2013, 16:58
Manifestanţii proeuropeni ucraineni recurg la umor pentru a contesta puterea

Într-o săptămână, peste o jumătate de milion de internauţi au vizionat pe youtoube înregistrarea video „Vitia (diminutivul lui Viktor), ciao!”, în care masivul Viktor Ianukovici apare în imagini sărind peste buşteni, blocat în scaun în timpul unui meci de fotbal, schiţând câţiva paşi de dans sau pozând cu preşedintele rus Vladimir Putin, toate intercalate cu secvenţe ce prezintă manifestanţi şi fotografi bătuţi de poliţie.

Această parodie a cântecului revoluţionar popular italian „Bella ciao” a fost difuzată în repetate rânduri duminică în cadrul unei noi manifestaţii de amploare în Piaţa Independenţei, în centrul Kievului, şi a stârnit zâmbete în rândul contestatarilor şi liderilor din cadrul opoziţiei aflaţi pe scenă.

„Adio, garantul (Constituţiei)! Nu te mai întoarce! O Vitia, ciao, Vitia, ciao, Vitia, ciao, ciao, ciao!”, cântă o tânără cu entuziasm.

„Mejigorie şi Suholucie vor fi transformate mâine în muzee”, continuă ea, cu o voce fermă, făcând aluzie la reşedinţele luxoase ale preşedintelui, care au devenit pentru opoziţie simboluri ale corupţiei regimului.

Într-o secvenţă, Ianukovici apare sărind peşte buşteni la Mejigorie, imagini filmate în urmă cu câteva luni.

Cântecul mai evocă „Berkutul (trupele antirevoltă) nemilos” şi „tribunalele venale”.

„Procurorii şi Vovka (diminutivul lui Vladimir) Putin nu te vor proteja”, continuă cântecul, în timp ce în înregistrarea video apar imagini cu procurori care se duc la serviciu păşind peste manifestanţii alungiţi pe treptele din faţa Parchetului.

– Zâmbet împotriva fricii

Înregistrarea video a fost realizată de jurnalişti şi militanţi care şi-au dorit să creeze un „cântec popular” pentru acţiunea de protest, a explicat pentru AFP autorul ideii, Azad Safarov.

„Americanii şi-au exprimat dezgustul faţă de preşedintele nostru. Ceea ce propun este mult mai rău: zâmbetul”, a scris el săptămâna trecută pe blogul său.

„Trebuie să râzi pentru a lupta împotriva fricii” faţă de putere, a explicat el pentru AFP, făcând referire la acţiunile violente ale forţelor de ordine.

„Cântecul nu este rău. Toată lumea zâmbeşte ascultându-l. Este acel zâmbet care induce teamă pentru toate regimurile autoritare”, subliniază pentru AFP jurnalista Olga Hutorianeţ, care a cântat „Vitia, ciao!” în faţa mulţimii.

– Puterea nu mai este respectată

Creativitatea opozanţilor ucraineni se manifestă şi în afişe, cu titluri ca „Aleargă, Vitia, aleargă!”, care fac referire la filmul german „Aleargă, Lola, aleargă”, de Tom Tykwer, sau în pliante cu jocuri de cuvinte în ucraineană dezonorante pentru un şef de stat, reprezentat în spatele gratiilor.

Un portret în care Ianukovici apare cu un nas de clovn este instalat pe bulevardul Hreşciatik, aşezat în bradul de crăciun.

„Acesta stârneşte zâmbete şi reflectă percepţia pe care poporul o are faţă de putere. Ea nu mai are autoritate”, a declarat pentru AFP autorul acestui portret, care a solicitat să nu-i fie dezvăluită identitatea.

Glumele inventate de manifestanţi iau în derâdere aproape orice şi pe oricine, de la ameninţări împotriva manifestanţilor care au ridicat baricade în centrul oraşului şi preşedintele rus Vladimir Putin care a jucat un rol-cheie pentru a-l descuraja pe Ianukovici să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană şi până la premierul Mikola Azarov care vorbeşte mai bine în rusă decât în ucraineană.

Exemple:

– Parchetul General deschide anchete penale împotriva zăpezii care blochează străzile Kievului.

– Azarov este împotriva integrării europene pentru că nu vrea să înveţe şi engleza, în afară de ucraineană.

– Oare ce se întâmplă?, se întreabă Putin. Oare din cauza mea s-au adunat oamenii în Piaţa Independenţei, dar (fostul preşedinte georgian Mihail) Saakaşvili este cel care vorbeşte în piaţă.