Manifestări organizate de Patriarhie dedicate sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

O serie de manifestări dedicate sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena - hramul istoric al Catedralei patriarhale - vor fi organizate, în perioada 21 - 24 mai, de Patriarhia Română.

16 mai 2013, 14:00
Manifestări organizate de Patriarhie dedicate sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

Marţi, 21 mai, de la ora 7,00, sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Vindecătorul de boli, vor fi scoase în procesiune şi aşezate în baldachinul special amenajat pentru a fi venerate de către credincioşi, informează, joi, Biroul de presă al Patriarhiei, potrivit Agerpres.

Patriarhul Daniel va oficia, de la ora 9,00, Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în curtea Catedralei.

După Sfânta Liturghie, va avea loc anunţarea şi premierea câştigătorilor celor patru concursuri naţionale pentru copii şi adulţi organizate în acest an de Patriarhia Română, iar în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va fi vernisată expoziţia ”Icoana ortodoxă – lumina credinţei”.

Premierea câştigătorilor concursurilor naţionale va fi precedată luni, 20 mai, de difuzarea în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a filmului despre Concursul naţional ”Bucuria de a fi creştin”, organizat în eparhii.

De asemenea, în perioada 21 – 24 mai, la Palatul Patriarhiei, va avea loc Congresul Internaţional de Teologie Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

La eveniment vor participa profesori de la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Atena (Grecia), Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), de la Universităţile din Heidelberg (Germania), Erlangen-Nürnberg (Germania) şi Freiburg (Elveţia), Institutul Pontifical Patristic Augustinian din Roma (Italia), Facultatea de Teologie Evanghelică din Kiel (Germania) şi cercetători de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Institutul de Cercetări Arheologice din Crimeea (Ucraina) şi Academia de ştiinţe din Bulgaria.

În deschiderea Congresului, vor adresa mesaje participanţilor reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, Secretariatului de Stat pentru Culte, Academiei Române şi Universităţii Bucureşti.

2013 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de libertate religioasă de la Milano (313), şi anul comemorativ ”Dumitru Stăniloae” (1903-1993), la împlinirea a 110 ani de la naştere şi a 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a celui mai important teolog român.