Manifestaţie neonazistă la Stockholm: Cinci arestări, doi răniţi

Cinci persoane au fost arestate și alte două rănite în cursul unei manifestații neonaziste sâmbătă, în Stockholm, căreia i s-au opus militanți antifasciști, necesitând intervenția forțelor de ordine.

13 nov. 2016, 06:18
Manifestaţie neonazistă la Stockholm: Cinci arestări, doi răniţi

Mii de persoane ostile acestei manifestații organizate de Mișcarea de rezistență nordică (NMR) s-au îndreptat la amiază spre centrul capitalei suedeze. Poliția a reușit să formeze un cordon de protecție în jurul celor câteva sute de manifestanți care protestau împotriva ‘invaziei străinilor’ în Suedia, potrivit Agerpres.

Arestările i-au vizat pe contramanifestanții antifasciști care au dorit să-și exprime dezacordul față de neonaziști forțând barajul poliției.

Dispersarea manifestației în cursul după-amiezii a fost marcată de scurte confruntări soldate cu doi răniți ușor, a indicat agenției de presă TT un purtător de cuvânt al poliției. Astfel, un polițist a fost lovit de un manifestant, iar o altă persoană a fost rănită în circumstanțe încă neelucidate. Poliția nu a precizat dacă aceste violențe s-au soldat și cu alte arestări.

Potrivit revistei Expo care studiază micile grupuri de extrema-dreaptă, NMR nu a mai reușit niciodată să reunească atâtea persoane — 600 — de la înființarea sa în 1997.

O dezbatere avusese loc în presă în zilele precedente asupra oportunității de a fi autorizată această manifestație, dată fiind ideologia promovată deschis rasistă și antisemită a NMR și recurența incidentelor între extremiștii de dreapta și antifasciști în timpul adunărilor de acest tip.

Ambasada SUA și-a invitat conaționalii să ‘evite’ zona respectivă întrucât ‘chiar manifestațiile concepute a fi pașnice pot să se transforme în confruntare și degenera în violențe’.