Manifestaţie violentă în China. Oamenii s-au revoltat după ce banii le-au fost blocaţi în bănci încă din aprilie VIDEO

Un grup de persoane dintr-un oraş din centrul Chinei a protestat duminică împotriva autorităților locale, acuzate de complicitate și "corupție", într-o neobișnuită demonstrație de sfidare a guvernului.

10 iul. 2022, 19:54
Manifestaţie violentă în China. Oamenii s-au revoltat după ce banii le-au fost blocaţi în bănci încă din aprilie VIDEO

Mai mulți chinezi care protestau în orașul Zhengzhou din China față de înghețarea depozitelor lor bancare spun că au fost răniți duminică, după ce personalul de securitate a dispersat mulțimea cu violență

Patru bănci din provincia Henan, slăbită de încetinirea creșterii economice, au înghețat toate retragerile de numerar la mijlocul lunii aprilie, afectând mii de oameni.

De atunci, această situație a dat naștere la demonstrații sporadice.

Pentru a preveni noi adunări, autoritățile locale au fost suspectate luna trecută că au înroșit legitimația de sănătate a mai multor manifestanți, făcând de facto imposibilă deplasarea.

Duminică, câteva sute de persoane au manifestat în fața unei sucursale a băncii centrale chineze din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, potrivit mai multor participanți care au cerut AFP să-și păstreze anonimatul.

Fotografii postate pe rețelele de socializare arată bannere care denunță „corupția și violența autorităților din Henan”, scrie Hotnews.

Citeşte şi: Olena Zelenska, interviu pentru revista TIME: „Ce pot face copiii noştri, după ce au trecut prin experienţa teribilă a războiului? Ei nu sunt învăţaţi să urască”

În videoclipuri, al căror conținut nu a putut fi verificat în mod independent de AFP, manifestanții sunt arestați în mod agresiv de agenți în civil. Fețele unora dintre protestatari sunt învinețite.

Unii protestatari au fost „bătuți, răniți și sângerau la cap”. Persoane cu dizabilități au fost chiar bătute cu bestialitate”, a declarat pentru AFP un participant, care a estimat numărul protestatarilor la „câteva mii”.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea autorităților locale.

Demonstrațiile din China sunt relativ rare într-o țară în care menținerea stabilității sociale este o obsesie și în care guvernul înăbușă de obicei orice protest.

Cu toate acestea, unii chinezi sunt disperați să iasă în stradă, în ciuda riscului de a fi arestați și urmăriți penal.

Luna trecută, autoritățile din Henan au fost criticate după ce ar fi manipulat permisele de sănătate pentru a preveni alte proteste.

În China, pentru a avea acces în marea majoritate a clădirilor, în centrele comerciale, în locurile publice și în unele mijloace de transport este necesar un permis de sănătate.

Citeşte şi: Scandal de proporţii în Germania. Cel puţin 9 femei au fost drogate cu „drogul violului” la o petrecere la care a participat şi cancelarul Olaf Scholz