Manifestaţii anticorupţie în Rusia: Patru bărbaţi au fost inculpaţi pentru „violenţă”

Patru bărbați au fost inculpați pentru 'violență' în timpul manifestațiilor organizate la sfârșitul lunii martie în Rusia, au anunțat joi autoritățile ruse.

13 apr. 2017, 17:35
Manifestaţii anticorupţie în Rusia: Patru bărbaţi au fost inculpaţi pentru „violenţă”

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă rus a afirmat că patru bărbați — Aleksandr Șpakov, Stanislav Zimoveț, Iuri Kulîi și Andrei Kosîh — cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani ‘au folosit forța împotriva reprezentanților autorităților’ în timpul ‘manifestațiilor neautorizate’ organizate în centrul Moscovei.

Pe 26 martie, zeci de mii de persoane s-au adunat în capitala Rusiei și în alte orașe la apelul principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, de a protesta împotriva corupției. Nicio manifestație nu a fost autorizată și Navalnîi și alte 1.000 de persoane au fost arestate la aceste proteste de o amploare fără precedent în ultimii ani.

Comitetul de anchetă a afirmat că Aleksandr Șpakov ‘a aplicat mai multe lovituri în față unui polițist’, Andrei Kosîh a lovit de mai multe ori cu picioarele un polițist și că Stanislav Zimoveț a aruncat cu o cărămidă în direcția unui soldat din garda națională, potrivit Agerpres.

Au fost obținute ‘dovezi ferme’, a precizat Comitetul de anchetă, menționând că există imagini surprinse de camerele de supraveghere și a acuzat de asemenea ‘organizatorii’ de manipularea protestatarilor făcându-i să creadă că protestul era autorizat.

Miercuri, Aleksei Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să organizeze ample proteste la nivel național pe 12 iunie de Ziua națională a Federației Ruse, când este marcată proclamarea independenței în 1990 la câteva luni după destrămarea oficială a URSS.