Manifestaţii de Ziua Maghiarilor. Declaraţii SCANDALOASE ale vicepremierului UNGARIEI, la Târgu Secuiesc VIDEO

Zeci de manifestaţii au avut loc de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în mai multe judeţe. Controalele au fost intensificate la frontieră, întrucât Ministerul de Interne a decis interzicerea intrării în ţară a mai multor cetăţeni maghiari de la partide extremiste.

15 mart. 2014, 07:38
Manifestaţii de Ziua Maghiarilor. Declaraţii SCANDALOASE ale vicepremierului UNGARIEI, la Târgu Secuiesc VIDEO

Sâmbătă au avut loc mitinguri în 15 oraşe mari ale ţării. Pentru aceste manifestaţii, Ministerul Afacerilor Interne s-a prăgătit aşa cum se cuvinte, pe străzi fiind prezenţi aproximativ 1.500 de jandarmi şi poliţişti care au asigurat liniştea şi ordinea publică.

Peste 30.000 de oameni au ieşit în stradă cu prilejul acestor marşuri.

Zeci de manifestaţii de Ziua Maghiarilor au avut loc în mai multe oraşe din ţară, la această oră. Peste o mie de forţe de ordine sunt mobilizate, iar controalele la frontieră au fost intensificate.

La Cluj Napoca au fost autorizate două marşuri: unul organizat de UDMR, unde au participat o mie de oameni în costume populare, iar celălat de Noua Dreaptă. Autorităţile s-au temut că totul ar putea degenera dacă cei care mărşăluiesc se vor întâlni în punctele comune ale traseelor stabilite. Maghiarii au mărşăluit prin oraş cu drapele ale Ungariei, României şi Ţinutului Secuiesc şi intonând cântece patriotice, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc.

O manifestaţie de amploare a avut loc şi la Târgu Secuiesc, unde potrivit orgnaizatorilor 10.000 de oameni s-au adunat în centrul oraşului. La manifestare a participat şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi-a făcut apariţia călărare în mijlocul oamenilor. Oficialul este cunoscut pentru declaraţiile pe care le-a făcut cu privire la autonomia maghiarilor din Transilvania şi nici de această dată nu s-a lăsat mai prejos. El a ţinut un discurs în care a subliniat că autonomia li se „cuvine” secuilor şi nu este „o favoare” pe care românii le-ar face-o maghiarilor.

„Trebuie să spunem şi să repetăm: ceea ce pentru altcineva e posibil, este şi pentru noi, ceea ce e permis altora e permis şi pentru noi. Ceea ce spunem noi, ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiască, ceva ce nu s-a văzut şi nu s-a auzit până acum, nu este o cerere exagerată, ci ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană”, a spus Semjen, care le-a atras atenţia „prietenilor români” să se uite cu mai are atenţie la zonele din UE unde există autonomie pentru a vedea că toată lumea a avut de câştigat.

Semjen a precizat că atunci când vorbesc despre autoguvernare, maghiarii nu se îndreaptă împotriva cuiva, ci pur şi simplu nu vor să fie consideraţi „cetăţeni de ranngul doi” în raport cu alte popoare.

Manifestaţii similare au avut loc şi la Oradea, unde sunt prezenţi mai mulţi lideri ai maghiarimii.

Cum s-au pregătit autorităţile

Potrivit România TV, la Cluj-Napoca sunt pregătite două astfel de manifestări: una organizată cu ocazia Zilelor Maghiarilor de Pretutindeni şi un marş organizat de Noua Dreaptă.

Evenimentele sunt foarte riscante din punct de vedere al securităţii şi tocmai de aceea autorităţile vor trebui să ia măsuri pentru ca cele două grupuri să se întâlnească şi să se evite eventualele conflicte între maghiari şi cei care protestează pentru Noua Dreaptă.

La Oradea, vor avea loc zeci de manifestări, depuneri de coroane, defilări şi spectacole. La aceste evenimente şi-au anunţat prezenţa şi politicieni din Ungaria. La Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorge va fi prezent şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor de Externe de la Budapesta. De asemenea, vicepremierul Ungariei va merge la Târgu Secuiesc unde va defila călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Astfel de manifestări se vor ţine şi la Târgu Mureş şi la Arad.

Citeşte şi: Mii de persoane au cerut la Budapesta autonomie pentru Ţinutul Secuiesc