Manifestaţii la Paris împotriva violenţelor poliţiei

O manifestație la care participau câteva sute de tineri împotriva violențelor poliției a dat naștere joi, la Paris, unor ciocniri cu forțele de ordine, iar 16 licee au fost blocate de protestatari.

23 feb. 2017, 15:16
Manifestaţii la Paris împotriva violenţelor poliţiei

Arestarea brutală a unui tânăr de culoare în vârstă de 22 de ani la începutul lunii februarie la Aulnay-sous-Bois, o suburbie a Parisului, a condus la punerea sub acuzare a unui ofițer de poliție sub suspiciunea de agresiune sexuală. Cazul a declanșat mai multe nopți de violențe la Paris și în suburbii.

„Este prea multă bravură a poliției. Poliția are un anumit mod de a face asta, de a controla, care nu ne place. Și asta este ultima picătură”, a afirmat joi Kitem, un tânăr venit să protesteze la apelul unor mișcări antifasciste.

Adunați în Piața Națiunii, în estul Parisului, tinerii, dintre care unii cu cagule, au vandalizat mai multe mașini și tonete de bilete, a constatat un jurnalist AFP. Protestatarii au încercat să forțeze barajele poliției, care a ripostat cu gaze lacrimogene, iar unii tineri au aruncat cu pietre din pavaj asupra forțelor de ordine. Potrivit poliției, 11 protestatari au fost reținuți pentru distrugeri.

Citeşte şi Ciocniri violente între poliţie şi tineri la Stockholm. S-au tras focuri de armă şi o persoană a fost arestată

La Paris, 16 licee au fost blocate complet joi dimineața și 12 parțial, potrivit rectoratului din Paris, care include în total o sută de licee. Pubele de gunoi au fost aduse în fața intrării mai multor licee și unele dintre ele au fost incendiate, provocând intervenția pompierilor.

Proteste au avut loc de asemenea în suburbiile Parisului joi dimineața, perturbând sau blocând funcționarea a cinci licee.