Manifestații violente pe străzile din Grecia împotriva obligativității vaccinării cadrelor medicale VIDEO

Mii de oameni au ieșit duminică, pe străzile din Grecia, în centrul Atenei, pentru a protesta împotriva obligativității vaccinării cadrelor medicale.

29 aug. 2021, 22:58
Manifestații violente pe străzile din Grecia împotriva obligativității vaccinării cadrelor medicale VIDEO

Aproximativ 7000 de persoane au ieși pe străzile din Grecia, duminică, în centrul Atenei, pentru a protesta din cauza măsurii de vaccinare obligatorie împotriva Covid-19 a cadrelor medicale. Această măsura va intra în vigoare miercuri.

Deși protestul a început pașnic, acesta a degenerat în acțiuni violente, care au necesitat intervenția forțelor de ordine. Potrivit autorităților, unii dintre manifestanți au auncat cocktailuri Molotov.

Protestatarii purtau pancarte pe care erau scrise mesaje precum:  „Nu suntem împotriva vaccinurilor, ci împotriva fascismului” sau „Trăiască democraţia”.

„Este halucinant că sunt oprit (forţat) din muncă deoarece refuz să mă vaccinez, în contextul în care timp de mai multe luni am ajutat la limitarea epidemiei. Am lucrat în condiţii foarte grele”, a declarat, revoltat, Christos Bakakios, angajat pe ambulanţă.

O infirmieră consideră că întregul sistem sanitar se va prăbuși dacă vaccinarea personalului va deveni o condiție de lucru obligatorie.

„Sistemul de sănătate grec se va prăbuşi dacă îi vor trimite în şomaj parţial pe toţi angajaţii care refuză să se vaccineze. Spitalele sunt deja suprapopulate. Acest lucru nu ar avea niciun sens”, a declarat ea.

Sursele oficiale relatează că unele persoane prezente la protest au aruncat cu cocktailuri molotov și pietre către polițiști, iar forțele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene.

Din cauza răspândirii variantei Delta, Grecia a luat măsuri astfel încât cât mai mulți cetățeni să se vaccineze. În spitalele din Grecia 99% dintre bolnavii de Covid19, care necesită intubare, sunt nevaccinați.

Obligativitatea vaccinării a fost deja impusă în cazul angajaţilor din centrele pentru bătrâni.

Zece angajaţi ai unui azil din Volos, în centrul ţării, au fost deja suspendaţi pentru că au refuzat vaccinarea.

Peste 5,7 milioane de persoane din populaţia de 10,7 milioane de locuitori ai Greciei s-au vaccinat cu schema completă.

Însă răspândirea variantei Delta în ţară stârneşte îngrijorare.

Duminică, Grecia a înregistrat circa 1.500 de noi cazuri de coronavirus, în timp ce peste 300 de persoane erau intubate în spitale.

Peste 13.600 de persoane au murit de COVID-19 în Grecia, relatează HotNews.

Proteste violente împotriva restricţiilor. Poliţia a dat peste 250 de amenzi

Proteste violente

în Australia. Demonstranţi anti-carantină s-au ciocnit violent, sâmbătă, cu poliţia, în timp ce mii de oameni, fără mască, au mărşăluit pe străzile din oraşul australian Melbourne, relatează The Guardian.
Poliţia statului Victoria a spus că a făcut 218 arestări şi că 6 ofiţeri au fost spitalizaţi în urma mai multor altercaţii.

Într-un comunicat, poliţia a spus că cei mai mulţi dintre cei 4.000 de demonstranţi „au venit hotărâţi să fie violenţi”.
„Comportamentul observat de poliţişti a fost atât de ostil şi agresiv încât nu au avut de ales decât să folosească toate tacticile disponibile”, se arată în comunicat legat de proteste.

Imaginile de la faţa locului arată cum protestatarii au scandat, aruncat cu diverse obiecte spre ofiţeri şi au lansat rachete semnalizatoare. De cealaltă parte, poliţiştii au folosit spray-uri paralizante.

Protestul din Melbourne a avut loc după ce prim-ministrul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunţat că va fi extinsă în tot statul carantina deja în vigoare în oraş. Statul a înregistrat sâmbătă 77 de noi cazuri de Covid-19.

Mai mult de 700 de poliţişti din afara Victoria au fost trimişi pentru a interveni la proteste. Poliţia a transmis că, pentru prima dată în timpul unui protest faţă de carantină, a folosit tactici non-letale care includ proiectile cu spray paralizant.

Fiecare dintre cei 218 protestatari arestaţi va fi amendat cu 5.452 de dolari pentru încălcarea ordinelor privind sănătatea publică. Poliţia a dat alte 236 de amenzi şi a spus că trei oameni vor fi puşi sub acuzare pentru agresarea ofiţerilor. O anchetă va fi deschisă.

În statul Victoria nu sunt permise adunările, ca parte a măsurilor luate în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Un protest a avut loc sâmbătă şi în Brisbane, cu aproximativ 1.000 de oameni împotriva măsurilor restrictive, iar poliţia statului Queensland a spus că nu a făcut arestări.