Proteste violente împotriva restricţiilor. Poliţia a dat peste 250 de amenzi

Poliţia a dat alte 236 de amenzi şi a spus că trei oameni vor fi puşi sub acuzare pentru agresarea ofiţerilor. O anchetă va fi deschisă.

21 aug. 2021, 13:41
Proteste violente împotriva restricţiilor. Poliţia a dat peste 250 de amenzi

Proteste violente în Australia. Demonstranţi anti-carantină s-au ciocnit violent, sâmbătă, cu poliţia, în timp ce mii de oameni, fără mască, au mărşăluit pe străzile din oraşul australian Melbourne, relatează The Guardian.
Poliţia statului Victoria a spus că a făcut 218 arestări şi că 6 ofiţeri au fost spitalizaţi în urma mai multor altercaţii.

Într-un comunicat, poliţia a spus că cei mai mulţi dintre cei 4.000 de demonstranţi „au venit hotărâţi să fie violenţi”.
„Comportamentul observat de poliţişti a fost atât de ostil şi agresiv încât nu au avut de ales decât să folosească toate tacticile disponibile”, se arată în comunicat legat de proteste.

Imaginile de la faţa locului arată cum protestatarii au scandat, aruncat cu diverse obiecte spre ofiţeri şi au lansat rachete semnalizatoare. De cealaltă parte, poliţiştii au folosit spray-uri paralizante.

Protestul din Melbourne a avut loc după ce prim-ministrul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunţat că va fi extinsă în tot statul carantina deja în vigoare în oraş. Statul a înregistrat sâmbătă 77 de noi cazuri de Covid-19.

Mai mult de 700 de poliţişti din afara Victoria au fost trimişi pentru a interveni la proteste. Poliţia a transmis că, pentru prima dată în timpul unui protest faţă de carantină, a folosit tactici non-letale care includ proiectile cu spray paralizant.

Fiecare dintre cei 218 protestatari arestaţi va fi amendat cu 5.452 de dolari pentru încălcarea ordinelor privind sănătatea publică. Poliţia a dat alte 236 de amenzi şi a spus că trei oameni vor fi puşi sub acuzare pentru agresarea ofiţerilor. O anchetă va fi deschisă.

În statul Victoria nu sunt permise adunările, ca parte a măsurilor luate în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Un protest a avut loc sâmbătă şi în Brisbane, cu aproximativ 1.000 de oameni împotriva măsurilor restrictive, iar poliţia statului Queensland a spus că nu a făcut arestări.

Supermarket-urile din Franţa, luate cu asalt de mulţimi care protestează împotriva paşaportului sanitar: „Ne e foame, lăsaţi-ne să intrăm”. Peste 200 de manifestaţii sunt anunţate sâmbătă

În Sydney, aflat în carantină, pentru a preveni un protest, poliţia a trimis un număr suplimentar de 1.500 de poliţişti şi a emis ordine care interzic taxiurilor şi firmelor de transport de persoane să ia pasageri până sâmbătă, la ora 15:00. Trenurile nu au avut permisiunea să oprească în nicio staţie din centrul oraşului. Poliţia a emis 137 de amenzi după ce a oprit aproximativ 38.000 de maşini care se îndreptau spre oraş.

Poliţia din statul New South Wales a anunţat că a făcut 47 de arestări şi a emis cel puţin 261 de avertismente în Sydney şi în NSW.

Ministrul de interne al statului, David Elliott, a transmis că este dezamăgit că unii oameni au ignorat avertismentul de a sta acasă.

„Acţiunile lor e posibil să prelungească chiar carantina faţă de care protestau”, a adăugat el.

Cât priveşte South Australia, poliţia a spus că nu a făcut nicio arestare la protestul din  Adelaide. Până la finalul lunii septembrie, Sydney se află în carantină, iar autorităţile au impus o restricţie de mobilitate pentru 2 milioane de locuitori din cele mai afectate suburbii ale oraşului.

Un bărbat s-a vaccinat împotriva COVID-19 de cinci ori. Cum a fost posibil acest lucru

În prezent, mai mult de jumătate dintre cei 25 de milioane de locuitori ai Australiei trăiesc în carantină, după apariţia unor focare în Melbourne şi Canberra.

Situaţia din Sydney este însă cea mai îngrijorătoare. Întreg statul NSW se află în carantină, dar prim-ministrul Gladys Berejiklian a spus că restricţiile în afara oraşului vor fi relaxate pe 28 august.

Până în prezent, Australia a înregistrat 971 de decese asociate Covid-19. Mai mult de un sfert dintre australieni sunt acum complet vaccinaţi. Proteste se anunţă şi în zilele următoare.